onsdag 21. november 2012

Rislapper.

Det er vel i tidligste laget å legge slagplaner for advent og romjul allerede nå, men i likhet med lefserullene fra forrige innlegg, er rislapper et triks det kan være kjekt å ha i ermet. Her i huset blir det ikke lille julaften uten risengrynsgrøt (på samme måte som det ikke blir julaften uten kakao etter gavene), og da er det ikke utenkelig at en stakkarslig liten rest med grøt blir liggende igjen i gryta. Heldigvis trenger du bare to skarve desiliter med grøt for å lage rislapper til frokost eller dessert en dag i romjula. Eller en dag i november, om du er som meg og ikke sparer all grøtspisingen til kun én dag i året. Bestemor har f.eks. grøtdag hver lørdag - det er hennes tacofredag.
Nå er det vel ikke så mange som kunne tenke seg restene etter fredagens tacofest til lørdagsfrokost, men dersom du har grøt til middag, er frokosten neste dag spikra. Riktignok er ikke dette helsekost, men frokostblanding eller dens varme fetter havregrøt spiser man jo til frokost alle de andre dagene (eller?), så å unne seg en rislapp på morgenen i ny og ne, det burde gå an. Sunnere enn knelende nachos er det hvertfall. Og så smaker det så mye bedre til morgenkaffen.
På mange måter er disse en slektning av havrepannekakene jeg lagde for omtrent et år siden (november = pannekaketid?). Men rislapper er selvfølgelig et mer særnorsk fenomen, naturlig nok fordi risgrøten er det. Men konseptet er det samme, du får deg en svært så velsmakende frokost og slipper dårlig samvittighet for å ha kastet mat. Vinn-vinn, med andre ord.

PS: Du kan prøve å bytte ut kardemommen i oppskriften under med f.eks. frø fra en kvart vaniljestang, eller utelate det helt og heller ha bittelitt salt i røra i stedet. Forandring fryder.

Rislapper
omtrent 6 små rislapper, enkelt å doble dersom du har nok grøt til overs

2 dl kald risengrynsgrøt
2 egg
30 g siktet speltmel eller vanlig hvetemel
1 ts sukker
1/4 ts malt kardemomme
1/2 ss smør, til steking

Rør sammen kald grøt, egg, speltmel, sukker og kardemomme til en røre. Smelt smør i en stekepanne på middels høy varme, og ha røre i med skje (én spiseskje røre gir en fin og passe tykk rislapp med en diameter på ca. 10 til 15 cm - om du lurte). Stek lappene pent gyldne på begge sider, og server nystekte med syltetøy.

2 kommentarer:

Katharina sa...

ååh, jeg har lett etter en god oppskrift å rislapper.. denne skal prøves ut neste gang jeg har grøtrester! jeg oppdaget bloggen din for litt siden, den havnet på ofte-besøktlista mi ganske raskt etter det. Så mange enkle men inspirerende oppskrifter, typisk nok har jeg hittil bare prøvd lasagnen din (som ble ikke så aller verst, om jeg får si det selv. takk for god oppskrift!), men en dag snart planlegger jeg å prøve ut spelt-gulrot-og pølsegryten. og flatbrødet med chili og rosmarin.. takk for så mange fine oppskrifter! gleder meg til å prøve ut flere når eksamensperioden er over og jeg kan bruke tid på matlagning med god samvittighet igjen

Siri sa...

Katharina: Så utrolig koselig kommentar! Tusen takk! Glad oppskriftene kan inspirere til kjøkkenglede, det er jo det jeg prøver å få til. Tror jeg selv må lage den speltgryta snart igjen, perfekt for det hustrige været vi har nå. Lykke til på eksamen!