lørdag 10. august 2013

Blåbærsnurrer i trengsel [prinsessekake med blåbær].

(Kortversjon: På bildet over ser du altså gjærdeig med kardemomme pluss vaniljekrem pluss blåbær i en og samme kake. Jeg har full forståelse for om du hopper over resten av innlegget og finner fram bakebollen i stedet. Lengre versjon følger.)
Akkurat nå, mens jeg befinner meg på årviss sommerferie hos bestemor i Nord-Norge, fylles Oslo opp av musikkglade festivalgjengere og festglade folk generelt. Jeg har aldri fått deltatt på Øya, fordi festivalen har en lei tendens til å sammenfalle nøyaktig med nordnorgesturen. Så også i år, og som alltid drukner jeg mine sorger i karbohydrater. Dette burde være et kjent tema for trofaste lesere av bloggen.
I år har jeg imidlertid funnet en kake, en gjærkake intet mindre, som får ethvert savn til å blekne en anelse. Gjærbakst er jo godt det - men denne kaken er mer enn god. Den er på mange måter mindre gjær og mer bær. Og vaniljekrem. Du trenger ikke å lage kremen fra bunnen av, som jeg har gjort her, men det fine med å gjøre akkurat det er at du får nok krem til overs til skoleboller også. Og det er jo snart skolestart. Om du trengte en unnskyldning.
Min bakeunnskyldning var som sagt festivalerstatning (en ypperlig grunn til å bake!), men også en blåbærtur her oppe som resulterte i akkurat så få blåbær at det ikke ble syltetøy, men nok til kake. Og, øh, svinn.  
Så til alle festivalgjengere: jeg ser av Instagram at dere har det gøy, og det unner jeg dere. Jeg unner meg selv et stykke blåbærsnurrekake til trøst, og ser frem til vi møtes igjen, Oslo. Jeg veier antakelig 5 kilo mer, eller deromkring. Jeg håper du stiller med tilsvarende vekt i blåbær, Marka.
PS: Vaniljekremen har figurert tidligere i denne paien (en av bloggens mest besøkte innlegg, for øvrig), men jeg gjentar den nedenfor for enkelhets skyld. Om du ikke gidder å koke vaniljekrem fra bunnen, kan du selvfølgelig erstatte med samme mengde kjøpt vaniljekrem.

Blåbærsnurrer i trengsel, eller prinsessekake med blåbær
inspirert av oppskrift fra bilag til et julinummer av Hjemmet
én stor og sjenerøs kake

Bolledeig
2,5 dl melk
75 g smør
25 g tørrgjær
500 g hvetemel
3/4 ts kardemomme
1/4 ts salt
60 g sukker

Smelt smøret, ha i melken og varm opp til 37 grader / fingervarme. Bland alt det tørre i en bakebolle, tilsett så den lunkne melkeblandingen og elt til en glatt og fin deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 50 minutter. Smør en 24 cm springform og dekk bunnen med bakepapir. 

Hjemmelaget vaniljekrem:
2,5 dl fløte
2,5 dl helmelk
En vaniljestang
4 eggeplommer
100 g sukker
45 g maisenna

Mens deigen hever, lager du vaniljekrem. Ha fløte og melk i en middels stor kasserolle, og varm opp til kokepunktet. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha både frø og stang oppi kasserollen med melkeblandingen. La det syde mens du lager eggedosis av eggeplommer og sukker. (Eggedosistesten: når du kan skrive navnet ditt med eggedosis uten at det forsvinner før du har "skrevet" siste bokstav, er eggedosisen klar.) Mens mikseren går tilsetter du maisenna, og kjører til den er rørt inn. Ha to øser med melkeblandingen i bollen med eggedosis, vend inn og ha deretter alt tilbake i kasserollen. Slik unngår du å lage eggerøre av den fine vaniljekremen din. Varm opp på svak varme, ikke la det koke, til kremen tykner. Ta av platen, og la kremen avkjøles med vaniljestangen oppi. Fisk stangen ut når du skal bruke kremen.

Fyll
70 g smør, romtemperert
200 g blåbær
4 ss sukker
2,5 dl vaniljekrem (oppskrift over)

ett egg, sammenvispet, til pensling
ev. litt melis til servering

Når deigen har hevet, tar du av 1/3 av den og kjevler ut til en runding som passer i den klargjorte springformen. Smør et lag vaniljekrem på bunnen. Kjevle ut resten av deigen til et rektangel 1/2 cm tykt, og smør på smøret. Dryss over blåbær og sukker, og rull rektangelet opp fra langsiden. Del rullen i åtte like tykke skiver (de to endene kan du skjære av og steke separat som du ville gjort med kanelsnurrer, omtrent 10 minutter ved 200 grader). Legg en rull midt i formen, og dander de andre i sirkel rundt. Fyll resten av vaniljekremen i glipene mellom bollene, og ikke fortvil om de ikke fyller formen, for nå skal de etterheve i 30 minutter. Pensle med egg før etterheving. Forvarm ovnen til 200 grader. 

Når kaken har etterhevet, steker du den i 30-40 minutter, til den har fått god farge på toppen. Jeg måtte legge litt folie oppå mot slutten av steketiden for at den ikke skulle bli svidd, så pass godt på. Ved servering er det fint å sikte litt melis over, men det er slett ikke tvingende nødvendig. Nyt.

13 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra oppskrift!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

Siri sa...

Magne: Tusen takk du!

Bjørn sa...

Oj, denne så god ut :-)
Kan tenke meg den er god nybakt og med vaniljeis til...

Skal prøves i morgen!

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Siri sa...

Bjørn: Fortell hvordan det gikk! Vaniljeis høres ut som et perfekt følge :)

Anonym sa...

Dette så godt ut!!

AC sa...

Takk for sist! Håper du har hatt en deilig sommer.
Du skriver så fengende godt og jeg kjenner det er lekende lett å la seg rive med i din trøstekarbofrotsing ;-) Keep it up!

Siri sa...

Anonym: Det er helt klart verdt strevet! :)
AC: Tusen takk, snille du!

Gråbekka`s Blogger sa...

Så jo bare helt vanvittig nydelig ut! Ut å plukke blåbær, så skal jeg prøve meg på denne:) Takk for oppskrift!:)

lenemor sa...

Om ikke denne oppskriften er motivasjon til å dra på blåbærtur så vet jeg ikke hva som er det... klar for en tur i skogen nå!

Anonym sa...

Flott kake, jeg har bakt nettopp 2, en blir som takk for ansatte på barnehagen hvor barna mine går, og den andre for oss.
Tusen takk Siri.

Hanne sa...

Denne ser jammen lekker ut - blåbær er godt, og denne kaken skal jeg prøve etterhvert :-)

Siri sa...

Gråbekka's Blogger: Så hyggelig å høre, god blåbærtur!
lenemor: En god kake er alltid ypperlig motivasjon for bærtur :)
Anonym: Så gøy å høre! Kos dere med kake!
Hanne: Gjør det, den er helt klart verdt en bakedag :)