mandag 26. august 2013

Yogurtmarinert mozzarella.

Møt sensommerens enkleste forrett, som i tillegg til å kunne lages (nesten) i blinde, forlenger sommeren med minst ett måltid eller én vinkveld. En baguette eller annet godt brød ved siden av, pluss et glass perlende hvitvin (Pouilly-Fumé er vin du sommeren 2013 her i kolonihagen), og selveste kongen kunne gjerne kommet på vinkveld. Eller de aller beste vennene.
Kokeboken denne retten er hentet fra, heter Ljuva sommertid og er et funn fra en lynsnar helgeferie til Lysekil i Sverige med mamma i juni. Vi satte oss i bilen, durte ned til Strandflickornas Kusthotell og brukte 48 timer på maksimal svenskekos, selvsagt inkludert Systembolaget og Saltå Kvern-hamstring. Hallo pen emballasje, farvel rasjonell handel. When in Bohuslän, som de sier.
Men tilbake til kokeboken. På jakt etter en enkel, sommerlig antipasti-aktig rett å servere til en venninne under hjertetreet, slo jeg tilfeldigvis opp på siden med mozzarellaen og var nesten på vei til favorittbutikken på Majorstua før boken traff kjøkkenbenken.Vi hadde avtalt vinkveldens start én time senere, og jeg kan altså formidle at denne oppskriften tillater deg å i løpet av denne timen hoppe på banen, handle, hoppe på banen igjen, åpne vinflasken til lufting og skifte til et mer passende antrekk, og fremdeles få laget retten klar til gjestens ankomst. 

Men det aller beste med denne retten, i tillegg til smaken: danderingen. Det er bare å legge alt på din fineste tallerken, og så dekke til eventuelle skjønnhetsfeil med ruccola og timianblader - et voila!  

Er du heldig, dukker det kanskje opp ubudne, men like hjertelig velkomne gjester også. God sensommer!
Yogurtmarinert mozzarella
inspirert av oppskrift i Ljuva sommartid 
PS: Originaloppskriften tok utgangspunkt i tre mozzarellaballer - jeg likte yogurtsausen så godt at jeg brukte nesten alt til én enslig ball, noe som ga enda mer "dippkonsistens", perfekt til baguette. Mitt forslag: Kjøp den mengden mozzarella som passer til størrelsen på selskapet, lag full mengde saus. Sausen kan utmerket godt brukes til andre ting dersom det blir noe til overs, f.eks. som tilbehør til grillet fisk. Nam.
1 stor mozzarellaball
1,5 dl gresk yogurt
2 ts eplesidereddik
2 ss olivenolje + litt ekstra til servering
havsalt og nykvernet pepper
en liten neve ruccola
omtrent 8 kvaster timian, kun blader
½ ts chiliflak

Riv mozzarellaen i grove biter, ha dem i en bolle og tilsett yogurt, eplesidereddik, olivenolje og ½ ts havsalt. Vend alt forsiktig sammen. Legg så blandingen på ønsket serveringsfat, strø over ruccola, timianblader, chiliflak , litt nykvernet pepper og ½ ts havsalt til. Ringle over litt olivenolje til slutt. Server med godt brød, og gjerne som del av en brikke med oliven, soltørkede tomater, spekemat og selvfølgelig (kremt!) et glass perlende hvitvin. Jeg lot denne retten stå en halv time i kjøleskapet før servering, og det hadde den ikke vondt av. Legg merke til at ruccolaen kan miste litt av spensten over tid, så hvis du lager den i forveien kan det være greit å vente med ruccolaen til rett før servering.

PPS: Et viktig moment: Velg en god mozzarella. Gummivarianten er ikke det beste valget her. Min favoritt? Møzzarella fra Den blinde ku - osloborgere kan finne den på Mathallen.

Ingen kommentarer: