søndag 4. august 2013

Rips med gresk yogurt og solbærsirup.

Solbær har i mitt hode dessverre vært entydig med én ting fram til nå: Forkjølelse. Solbærtoddy var mammas foretrukne medisin når jeg var dårlig som liten, og smaken av varm solbærsaft har dermed automatisk blitt synonymt med sår hals, øreverk og ullent hode. Man skal ikke undervurdere kraften av smaksassosiasjoner.
Vi har én solbærbusk i kolonihagen, som i 2013 har hatt et særdeles dårlig år (muligens fordi en viss nyslått kolonist glemte å beskjære den i våres ...). Det blir derfor lite å hente til solbærsaften jeg uansett ikke ville kokt, men jeg hadde faktisk tenkt å prøve meg på solbærgelé. (Laget for øvrig ripsgelé for første gang i år, snadder! 900 g rips + 900 s sukker, kok opp med stilker og alt, kok i nøyaktig 9 minutter, hell over i klede for å renne av, steriliser glass i ovnen ved 100 grader, ha den ferdig avrente geleen på varme glass, vær såre fornøyd med deg selv resten av uka.) Det ble ikke gelé, men derimot ble det solbærsirup, et fantastisk tilbehør til vaniljeis for å gjenskape klassikeren sol-is, til å vende inn i marengs og til denne, sommerens enkleste dessert.
Konseptet er enkelt: Rips med yogurt i stedet for vaniljesaus, og med spenstig solbærsirup som søtningsmiddel i stedet for, eller i tillegg til, sukker. Som så mange andre gode retter, ble denne desserten til i et klassisk nød-lærer-naken-vertinne-å-spinne-øyeblikk, da jeg trodde jeg hadde vaniljesaus til ripsen og det viste seg at ops! den var spist opp dagen i forveien. Da tenker man nytt, om ikke akkurat revolusjonerende.
Sirupen ble laget til marengsen nevnt ovenfor, men er faktisk enda bedre uten videre varmebehandling. Da kommer virkelig solbærsmaken til sin rett, så langt fra toddy og forkjølelse som du kan komme, samtidig som du får en dessert som i tillegg til å smake sommer, til og med kanskje skremmer bort noen basiller. Den skremmer i hvert fall ikke bort middagsgjestene dine.

Rips med gresk yogurt og solbærsirup
per porsjon
2-3 dl rips, renset + noen fine klaser til pynt
1 dl god gresk yogurt
1 til 2 ss solbærsirup (oppskrift nedenfor) + 1 ts til pynt

Ha rips, yogurt og solbærsirup i en blandebolle, og vend alt forsiktig sammen. Fyll opp i ønsket serveringsmiddel, som et pent glass eller dessertbolle. Ringle over den siste teskjeen med sirup og avslutt eventuelt med en liten ripsklase på toppen.

Solbærsirup
etter oppskrift fra Hugh Fearnley-Whittingstall
gir et par dl sirup

200 g solbær, renset
to ss vann
25 g melis


Ha solbær og vann i en liten kjele, la det koke til bærene blir myke og safter seg. Press blandingen gjennom et finmasket dørslag for å fjerne frø og annet rusk, ned i en liten bolle. Rør inn melis, og smak. Sirupen skal være litt syrlig, men dersom hvis du syns den er i overkant sur kan du selvsagt tilsette litt mer melis. Sirupen står fint i kjøleskapet noen dager (min har holdt seg fint i fire dager i bolle med lokk). 

2 kommentarer:

Cathrine B sa...

Bærdesserter er alltid en vinner!:)

Jeg er litt sløv med å beskjære solbærene mine, men får alltid bra avling. Det kan være at du bør gi busken mer gjødsel:)

Siri sa...

Cathrine B: Takk for tips!