søndag 6. oktober 2013

Halvgrove rundstykker med havregryn og eple.

Det er så mye man kan bake med epler at det nesten er litt urettferdig. Nå som de norske eplene er her i all sin prakt (se under), kunne jeg antagelig bakt eplekaker hver dag og allikevel aldri kommet gjennom alle oppskriftene jeg har bokmerket / øremerket / klippet ut på frisørsalongen, og det er enerverende. Tenk om oppskriften på verdens beste eplepai lusker rundt neste hjørne, men jeg rett og slett ikke har tid (eller ledige kalorier) til å prøve den? Ai ai.
Men innimellom må spontaniteten seire, og matpakkeplanleggingen vinne fram, og selv om jeg gjerne skulle hatt eplepai i matpakken på mandag, tilsier det én joggetur mer enn jeg har tid til. 
Med mengden kardemomme i disse rundstykkene skulle man kanskje tro de smaker mer som boller, men jeg kan forsikre deg om at disse havner trygt på rundstykke-enden av skalaen. Revet eple gjør dem saftige, og kardemomme og havregryn/4-korn gir de en krydret og nøtteaktig smak som gjør dem hakket mer interessante å gomle på enn et gjennomsnittlig rundstykke. Det er rett og slett høst i rundstykkeformat.

Deigen er for øvrig overraskende lett å jobbe med, noe jeg fikk testet da jeg forsøkte å bake og montere IKEA-møbler samtidig på lørdag. Både rundstykkene og møblene kom fra det hele med få skavanker, og det må vel tilsi en særdeles tilpasningsdyktig deig. 
(Møbelmontøren er nemlig ikke fullt så fleksibel.)

Halvgrove rundstykker med havregryn og eple
16 store rundstykker
inspirert av oppskrift sakset fra baksiden av Dagbladet

2,5 dl melk
2,5 dl vann
1 pakke tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 epler, grovrevet
4 ss rapsolje
2 dl havregryn eller 4-korn
250 g sammalt hvete grov
500-600 g hvetemel
vann til pensling
sesamfrø til pynt

Varm opp melk og vann til kroppstemperatur. Ha resten av ingrediensene i en stor bakebolle, men vent med å tilsette alt hvetemelet, sånn at du kan regulere deigkonsistensen mens du elter. Tilsett den lunkne melkeblandingen i bakebollen, og elt til du har en ganske fast deig som slipper bollen. Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted i omtrent 30 minutter, til den har doblet i størrelse.
Bak ut deigen til 16 store rundstykker, og ha dem på en bakeplate dekket med bakepapir. Dekk emnene med et klede og la dem etterheve i 30 minutter. Forvarm ovnen til 220 grader mens rundstykkene etterhever. Når emnene har hevet ferdig, pensler du dem med vann og strør sesamfrø på til pynt. Stek rundstykkene i 10 minutter, til de har fått fin farge.

2 kommentarer:

Libanca sa...

Excuse me, my english isn't good, but I need to make these breads. They look great!!

If you want to see some recipes from Spain, I leave you here my bog: http://larpeiradeando.blogspot.com.es/

Thanks you!

Siri sa...

Libanca: Thank you for your lovely comment!