søndag 27. oktober 2013

Karamellisert eplekake.

Dette er historien om en kjøkkenkrise. Og la meg bare få legge til at det er en grunn til at det er stille på bloggen for tiden: Jeg har fått et stygt anfall av dårlig kjøkkenkarma. Og jeg vet ikke hvorfor.
Historien om denne kaken begynte egentlig svært bra: Det var søndag, det er regnet, jeg hadde det nøyaktige antallet Gravenstein-epler i fruktskålen oppskriften ba om (tre), på god vei til skrukkethet. På en-to-tre kunne jeg dermed redde både søndagen og eplene med én og samme ballongvisp. Jeg hadde til og med nøyaktig den formen oppskriften bad om (20 cm). Og det er sjelden.

Så jeg satte i gang med å karamellisere eplebåter i meierismør og brunt sukker, fant fram den perfekte formen min og kledde den med bakepapir. Satte på ovnen, kremet smør og sukker, tilsatte egg, siktet i hvetemel, kanel og bakepulver. P1 sto på i bakgrunnen; det er min store pensjonist-i-27-årings-forkledning-hemmelighet. Regnet trommet. Jeg hadde til og med husket å ta på meg forkle, folkens.

Inn i ovnen med kaken, på med kjøkkenuret: jeg satte det ti minutter kortere enn oppskriften sa, for den nye stekeovnen min har svidd flere ting i det siste (ref. første avsnitt, kjøkkenkarma). Jeg holdt et øye med kaken, syntes den begynte å bli vel mørk, tok den ut og stakk i den, pinnen kom ut relativt tørr - alt er jo relativt. Kaken avkjølte seg i formen mens jeg fant fram stettfatet -det var søndag, tross alt - så var alt klart for å vende kaken over på fatet, slik at den fine, karamelliserte bunnen med eplebåter kom opp. Dere skjønner sikkert nå i hvilken retning denne historien er på vei.

Kaken var visst ikke ferdig, den, og i det jeg snudde den opp-ned på kakefatet, tøt selvfølgelig all den ustekte røren i midten ut. Over hele kjøkkenbenken.
(...)
I et innfall av kombinert fandenivolskhet og stahet fant jeg fram en annen form (feil størrelse), skrapte all røren, stekt som ustekt, og alle eplebåtene på benken ned i den (benken var tross alt gullende ren, hadde faktisk benyttet steketiden til å vaske den), satte formen i ovnen og ventet. Til akkompagnement av tenners gnissel.

Jeg innser at dette ikke er særlig god reklame for karamellisert eplekake - men jeg vet også at dere er flinkere enn meg, har bedre kjøkkenkarma, vet å ikke ta ut en kake av ovnen før den er ferdigstekt - og denne kaken er så god, så god, selv i min mutilerte versjon - så jeg kan ikke la være å dele oppskriften, i visshet om at dere ikke vil ta en Siri og gå på en smell. Det fine med å gå på en smell, er imidlertid trøstespisingen etterpå. Når du har sølt halvrå kake utover halve kjøkkenet ditt, da har du jammen rett på et stykke til. Eller tre.

Karamellisert eplekake
gir én kake med 20 cm i diameter
oppskrift fra et innstikk til olive magazine, cirka 2010

3 epler, skåret i båter (uten kjernehus)
150 g smør, romtemperert
25 g brun farin
125 g sukker
2 egg, lett sammenvispet
125 g hvetemel
1 ts kanel
1 ts bakepulver

Sett stekeovnen på 160 grader. Ha eplebåter, 25 g av smøret og den brune farinen i en stekepanne over middels varme. Karamelliser eplene lett, til de begynner å mykne - dette tar kun omtrent 5 minutter. Sett stekepannen til side. Kle bunnen av en 20 cm springform med bakepapir, og smør sidene. Bruk en hullsleiv til å legge eplene i bunnen av formen (la sirupen i pannen være igjen, men ikke kast den). Visp sammen smør og sukker i en bolle til det blir luftig, og tilsett så eggene. Sikt inn hvetemel, bakepulver og kanel, og vend dette forsiktig inn. Skrap røren oppå eplene i formen, og bruk en slikkepott til å jevne overflaten. Stek kaken i mellom 30 og 35 minutter, til kaken er gjennomstekt. La den avkjøles fem minutter i formen før du bruker et kakefat til å vende den med undersiden (med de karamelliserte eplebåtene) opp. Hell eplesirupen fra pannen over kaken mens den er varm. Alternativt: Når du har karamellisert eplene, lar du de bare ligge i stekepannen mens du lager kakerøren. Ha kakerøren først i formen, og dump deretter eplebåtene oppå. Stek som ovenfor. Dette siste alternativet blir mer som min nødløsning - ikke at det er noe å streve etter - men da slipper du å vende kaken ut på kakefatet. Til gjengjeld blir karamelliseringseffekten litt redusert, men du har jo alt karamellisert eplebåtene delvis i pannen. NB: Steketiden kan variere, lesere som har testet kaken har opplevd at det tar lenger enn 35 minutter å få kaken gjennomstekt. Sjekk dermed med jevne mellomrom etter gåtte 35 minutter, det kan hende kaken trenger inntil 1 time i ovnen (temperaturen er noe lavere enn vanlig).

19 kommentarer:

ninabakke sa...

Den så veldig god ut :)

Siri sa...

ninabakke: Det var den også! Verdt å spandere 3 epler på ;)

Magne D. Antonsen sa...

Hei!

Bra kake, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

Hilsen Magne i VG

Siri sa...

Magne: Takk for det!

Daglivarexpressen sa...

Ser helt nydelig ut! :9 vi har linket til denne siden inne på våre facebook profil.. God helg :)

Mvh daglivarexpressen
www.dex.no

Anonym sa...

Heia, denne så bra god ut, har nettopp laget den. Ikke den beste jeg har smakt, men overkommelig.

Wenche

Anonym sa...

Gjørde som deg med for stor form og opp ned men den var nydelig, takk :)

Siri sa...

Wenche: så kjedelig at kaken ikke sto til forventningene. Håper du finner noe annet på bloggen du liker bedre!
Anonym: Bare hyggelig, så fint at du likte kaken!

Anonym sa...

Dette var en enkel og veldig god eplekake. Men i min ovn måtte den stå i nærmere 50 minutter før den var ferdigbakt. Klok av bloggerens skade, turte jeg i allefall ikke ta kaken ut for tidlig. :-)

Siri sa...

Anonym: Det er bra mine fadeser kan komme noen til nytte! :)

Unknown sa...

Hvorfor skriver VG "karamelisert", når det heter karamellisert?

Unknown sa...

Herlig humor du har! Den kaka skal jeg jammen prøve meg på. Nam!!!

Anonym sa...

Jeg lagde degge i går, var super god!
Mitt eneste problem var at steketiden ikke stemmer i oppskriften. Etter 35 minutter i 22cm springrform var toppen stekt, mens midten var grøt... Måtte gjøre som deg og skuffe det over i en mindre form og steke videre i enda en halv time med folie over slik at toppen ikke ble brent. Smakte godt, men steketiden og temperaturen MÅ justeres neste gang...:)

Anonym sa...

Hei
Bakte kaka igår. Veldig god, men
jeg hadde litt av en italiensk likør, en neve rosiner og litt kokos i epleblandingen. Fikk stå en stund slik at rosiner fikk trekke inn den deilige likøren. Raspet litt sitron også i epleblandingen. Avkjølte litt.
Hadde deigen i form, helte blandingen over, stekte i nesten 1time på 180 gr. Serveres med is eller pisket krem. NYDELIG.

Siri sa...

Vidar Mathisen: De har vel glemt stavekontrollen ;)
Randi Marie Solbakken: Tusen takk for hyggelig kommentar, fortell hvordan det gikk med kaken etterpå, da! :)
Anonym 1: Så fint at du forteller hvordan det gikk, beklager at steketiden ikke var tilstrekkelig. Som jeg skrev i innlegget, hadde jeg også "problemer" med steketiden ;) Skal oppdatere oppskriften.
Anonym 2: Så god varianten din hørtes ut!Takk for at du gir tilbakemelding med tanke på steketid, som jeg skrev til Anonym 1 skal jeg oppdatere oppskriften og gjøre leserne oppmerksomme på at det kan ta lenger å få kaken gjennomstekt.

Anonym sa...

Leste denne på jobb I går, og handlet på vei hjem - måtte bare prøve den ut så fort som mulig! Den levde opp tilforventningene til meg og familien og blir min faste eplekake fra nå av! Takk for god og enkel oppskrift :)

Siri sa...

Anonym: Så bra at den ble en hit!

IK sa...

Så gøy å finne nye matblogger, kommer til å kose meg masse med denne fremover, mange oppskrifter jeg vil prøve ut! Eplekaka ser helt fantastisk ut!

Siri sa...

IK: Så hyggelig å høre at bloggen kan friste, håper du finner mange nye favorittretter her :)