mandag 2. mars 2009

Siris frokostpannekaker.


Frokost har alltid vært et måltid jeg har hatt et ambivalent forhold til. Jeg har vokst opp med den erkenorske frokosten: Brødskive med pålegg og et glass melk. Brødet har variert, pålegget har variert, til og med melken har noen ganger variert (fra Lett til Ekstra lett! Og så var det jo fra Nesquick til Oboy... Selv om jeg må innrømme at jeg ofte spiste vel så mye pulver som jeg faktisk drakk sjokolademelk. Dette skjedde selvfølgelig i smug. Selv om mamma sikkert syntes sjokoladepulverforbruket til tider var vel høyt sett i sammenheng med hvor mye faktisk sjokolademelk som ble laget). Men følelsen min har forblitt den samme: Frokost er ikke en højdare måltidsmessig. Når jeg flyttet hjemmefra og på hybel, skulle man kanskje tro at jeg valgte å bryte denne frokosttradisjonen, hvis jeg allikevel ikke var en spesielt stor tilhenger av den. Men neida, brødskive og melk fortsatte å være det jeg våknet opp til, og nå helt etter eget valg. Innimellom kunne jeg skeie ut med rundtstykker (men det gjorde jo mamma også ofte hjemme!), og mot slutten av førsteåret ute begynte jeg å kjøpe frokostblanding. I løpet av året i England gikk det mest i havregrøt, brødet her på de britiske øyer er ikke mye å skrive hjem om (ikke en gang i bloggen sin) og sisteåret av bachelorgraden besto frokosten enten i grøt eller müesli, mens brødet figurerte med jevne mellomrom. Men det var flyttingen til Cambridge, og i enda større grad det å komme ut i arbeidslivet, som endret frokostvanene mine på en uventet måte: Jeg lærte å sette pris på å lage en spesiell frokost de dagene i uken som folk i arbeid setter mest pris på: Lørdag og søndag.

Så nå, når jeg har vandret hjem fra fredagspilsen og kjenner at det skal bli godt å legge hodet på puten og tenke at nå følger 48 timer uten oversetting, pleier jeg før jeg pusser tennene å fullføre et annet ritual: Lage pannekakerøre.

Pannekakene jeg lager, minner lite om pannekakene jeg fikk servert hjemme (det er ingen som kan lage like gode pannekaker som mamma uansett), men de er annerledes på en god måte, på flere måter: For det første er de såpass sunne at det går an å spise flere til frokost uten å få dårlig samvittighet, og for det andre er de del av en ny tradisjon, en tradisjon jeg har laget helt selv. Og i det ligger mye av gleden med disse pannekakene. "Vanlig" glede, og sjokkerende nok for en som aldri har satt stor pris på dagens første måltid, matglede.

Siris frokostpannekaker
Originaloppskriften er engelsk, med mål i cups. Jeg har konvertert til desiliter for enkelhets skyld.
litt mindre enn 5 dl havregryn (4,7 dl for å være nøyaktig)
ca 1 dl mel
1 1/2 ss sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 stort beger yoghurt naturell (500 ml)
2 egg
2 ss smeltet smør
Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen yoghurt, egg og smør i en annen bolle. Ha denne blandingen oppi de tørre ingrediensene, og rør sammen til en røre. Dekk til bollen og la den stå i kjøleskapet over natten, eller minst to timer. Stek på middels varme i litt vegetabilsk olje, cirka to minutter på hver side.*

* Jeg steker ofte uten olje, smøret i røren samt en non-stick stekepanne gjør oljen unødvendig, og pannekakene enda sunnere. Vinn-vinn med andre ord.

Man kan ha hva man vil på dem. Brendan liker dem best med honning, jeg liker dem best uten noen ting, syltetøy er et godt alternativ eller friske bær hvis du har. Disse pannekakene er ikke de vakreste pannekakene på denne jord, men de er såpass gode at man trygt kan si at det er det indre som teller.

4 kommentarer:

haihi sa...

Takk for oppskriften! skal definitivt pröve å lage disse pannekakene en gang..de höres veldig sunne ut.
Har du fortsatt samme adresse som för jul?...snart er det jo på tide å sende bursdagsgaven din i posten. jeg kjöpte gave til deg igår og jeg tror at du kan ha glede av den i matlagingen(jeg skal ikke avslöre noe mer)

stor klem
Anna
ps. jeg lover å lese bloggen din hver dag i mars!

Ingrid sa...

Hva skjer om man heller alle ingrediensene i samme bolle, uten å blande vått og tørt hver for seg først?

Siri sa...

Atomkrig.

Siri sa...

Og Anna: Samme adresse som før jul ja :)