mandag 14. desember 2009

Engelske karameller.


Jeg må ærlig innrømme at selv om jeg er veldig glad i å bake julekaker, er nok hjemmelaget godteri det jeg syns er aller mest stas å spise i jula.

For når lager man ellers egne karameller, egen Daim og egne marsipanfigurer?

Mamma og jeg har en gammel traver av en trøffeloppskrift som vi stort sett lager hver desember. Men i år fant vi ut at vi skulle prøve noe nytt, og disse trøflene våre er såpass heftige at de varer til langt ut på nyåret, og dermed ikke er tidenes sunneste nyttårsføde.

Derfor kan jeg presentere årets julegodteri her i gården (som ikke kommer til å vare til uti 2010): Engelske karameller.

Det ironiske her er selvfølgelig at oppskriften ikke er engelsk i det hele tatt. Den kommer fra et bilag til Norsk Ukeblad nr. 47, 1992, logisk nok med tittelen "Juleknask". Mamma har en kurv full av slike bilag på øverste hylle i gangen, og det er like artig å bla i dem hvert år. (Andre oppskrifter i samme bilag inneholder herlige ingredienser som parafinvoks og apsikat.)

"Karameller" er nesten litt misvisende; disse godsakene består av smeltet kokesjokolade iblandet litt honning og krydder, med en drøss hakkede mandler som prikken over i-en. Dersom du ikke liker honning, liker du ikke disse, men dersom nøtter, sjokolade og bie-produkter (haha) er din greie, sier jeg bare velbekomme.

Engelske karameller
fra bilag til Norsk Ukeblad nr. 47, 1992

2 plater kokesjokolade
1 1/2 til 2 dl honning (vi brukte den minste mengden, og fikk en meget god honningsmak)
1/4 ts kanel
1/4 ts malt nellik
50 g hakkede, skåldede mandler

Smelt sjokoladen i vannbad. Ha i honning og krydder og rør godt. Avkjøl massen litt, og rull den til en tykk pølse, ca. 3 cm i diameter. La rullen stå kaldt til den er helt fast. Skjær den da i 3/4 cm tykke skiver. Bruk skarp kniv.
* Vi rullet rullen vår i plastfolie og aluminiumsfolie for å holde på pølseformen, men den ble uansett litt flattrykt. Her er det nok best å bare prøve seg fram, og huske på at smaken er like god selv om formen kanskje sklir litt ut!

Fantastisk godt til en kopp kaffe!

Ingen kommentarer: