tirsdag 8. mars 2011

Gulrotsuppe med appelsin og ingefær.


I tillegg til at det er sunt, er jo det morsomste med gulrøtter på denne tiden av året fargen. Ute går det i grått og hvitt, på klesfronten må man ennå se langt etter noe som minner om sommerlige kulører og på tallerkenen, ja der råder gjærbakst og ertesuppe og sopp. Gode ting, bevares, men ikke akkurat mat som bokstavelig talt lyser opp i vintermørket (kulinarisk sett gjør de selvsagt det, da!). 
Da er det fint å kunne finne fram gulroten til middag (eller lunsj, for den saks skyld). Den er mer smakfull og hakket mer diskret enn å ta på seg et klesplagg i samme farge, og mobbefaktoren er lavere enn om du skulle finne på å farge håret i en liknende nyanse, i et desperat forsøk på å jage (skremme?) vekk vinteren.

For det er jo en kjent sak at roper du på sommer'n, så kommer'n, og spiser du nok gulerøtter, kan du bare droppe solariumet.

Gulrotsuppe med appelsin og ingefær
inspirert av Den lille økologiske matboken av Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe
4 porsjoner

2 ss smør
2 løk, skrellet og hakket
3 cm ingefær, skrellet og hakket
6 gulerøtter, skrellet og hakket
1 l hønsekraft (buljongterning her)
saften av to appelsiner
salt og pepper
gressløk, til garnityr

Varm smøret i en gryte og fres løk og ingefær til løken er myk. Ha i gulerøtter, kraft og appelsinsaft.La suppen småkoke i 20 minutter. Mos suppen i en blender eller kjøkkenmaskin til den er glatt (jeg brukte stavmikseren). Smak til med salt og pepper, og server suppen i varme boller. Garner gjerne med litt gressløk.

Ingen kommentarer: