Det er bare å innrømme det med én gang: Surdeigen jeg såvidt nevnte i forrige innlegg, endte opp i sluket. Ikke magasluket, men sluket i utslagsvasken.
Den luktet oppkast.
Normalt er jeg rimelig dårlig på nederlag. Hvis noe ikke funker, foretrekker jeg å droppe tanken på det fullstendig i stedet for å risikere flere smeller av samme sort. Positiv tenkning er ikke for pyser.
Men!
Jeg kan ikke la denne hersens surdeigen knekke meg, rett og slett fordi surdeigsbrød er for godt til å avskrives. Jeg skal imidlertid ta en liten pause før jeg prøver på nytt, og denne pausen må jo fylles med brødmat allikevel (jeg tror inntaket karbohydrater har økt cirka 220 prosent siden jeg kom hjem til Norge). Og det er her disse småbrødene kommer inn. På en meget god måte.
Mamma hadde med seg noen i Kollen på lørdag (også kjent som tåkens dag), men de trenger ikke selskap av Marit Bjørgen og en million andre skiglade nordmenn i kø for å kunne nytes som de rosmarinduftende godsakene de er.
Potet fra middag dagen før var grunnen til at disse kom på bordet på fredagskvelden, men som du ser av oppskriften under, er det ingen skam å koke noen kun til baking. Ei heller å bruke et glass med tørket rosmarin som mamma sannsynligvis har hatt i skapet siden VM i åttito.
Potet- og rosmarinbrød
fra Tradisjonelt av Borghild Fiskå og Ruth-Hege Holst
16 små brød
2 middels store poteter
50 g gjær
3 dl potetvann
2 dl vann
2 ss olivenolje
2 ts salt
1 ss valmuefrø (jeg hadde bare sesamfrø, og brukte det i stedet)
1 ss finhakket rosmarin, eller 1 ts tørket
3 dl rugmel
7 til 8 dl hvetemel
ev. semulegryn til pynt
Skrell potetene og skjær dem i biter. Kok dem møre, slå av potetvannet og ta vare på det. Mos potetene med en gaffel. Avkjøl. (Alternativt kan du bruke kokte poteter som ble til overs fra middagen. Da trenger du bare å mose dem.)
Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm opp potetvann og vann til fingervarmt. Hell væsken over gjæren og rør den ut. Ha i poteter, olivenolje, salt, valmuefrø, rosmarin og rugmel. Arbeid inn hvetemel til passe konsistens. Elt deigen godt, så den blir elastisk. (Dette var ikke så enkelt, deigen er litt klissete. Om den ikke kjennes superelastisk, går det allikevel greit å trille ut etter heving, så ikke fortvil.) Dekk deigen med et klede og la den heve i 1 time. Ta deigen ut på bakebordet. Del den i 16 emner. Rull emnene til glatte og jevne boller. Trykk dem litt flate og vend dem i semulegryn. Legg bollene på stekeplate dekket med bakepapir. Legg et klede over og etterhev bollene i 30 minutter. Stek dem ved 225 grader i 10 til 12 minutter. Avkjøl på rist.
2 kommentarer:
Ikke gi opp med surdeigen! Mannen min driver og gjærer sin egen 'starter' og den lukter som fy, men funker så det suser i brødbaksten. Og min mann er ikke akkurat noen erfaren brødbaker, så det lover godt! Han bruker oppskriften fra River Cottage sin brødbok, som visstnok er veldig enkel og grei å følge. Stå på!
Åh som jeg ønsker meg River Cottage-brødboken! Har bursdag om en uke, så krysser fingrene ... Den er øverst på Amazon-ønskelisten tross alt :)
Legg inn en kommentar