fredag 6. mai 2011

Rabarbragrøt.

Mamma har en liten kolonihagehytte her i Oslo. Der dyrker hun til min fortvilelse stort sett bare prydbusker, i tillegg til to av den norske våren og sommerens mest sjenerøst omgjengelige favoritter: rips og rabarbra. Siden hun er gartner av yrke, maser jeg hele tiden om at hun bør være mer spenstig i grønnsak- og fruktodlingen, men egentlig (særlig tatt i betraktning av den noe overentusiastiske grønnsakshagen Brendan og jeg prøver og feiler å hanskes med i Cambridge) er det en perfekt symbiose. Rabarbraen kommer først, i begynnelsen litt unnselig, men så. Så eksploderer det, og du kan plukke kilovis med stilker og fremdeles være konfrontert med en tromsøpalme av en plante. Etter et par måneder med rabarbra til dessert i alle dens former, begynner ripsen å rødme. Da er det bare å finne fram gaffelen, sette seg til rette og vifte vekk skjærene mens du sikrer nok bær til et par skåler mens vaniljesausen putrer. Og én ripsbusk gir forunderlig mange desserter, nesten helt til eplene modner og du priser deg lykkelig over at det treet heldigvis ikke ble byttet ut med en sjasminbusk.
Takk for at du ikke bytter ut rabarbraen med roser heller, mamma!

Rabarbragrøt
fra Den rutete kokeboken av Ingrid Espelid Hovig
4 porsjoner

700 g rabarbra
1 dl sukker
4 dl vann
2 1/2 ss potetmel

Skyll rabarbrastilkene og del dem i 2 cm brede biter. Kok opp vann og sukker, ha i rabarbra og la det koke til bitene er møre. Rør ut potetmelet i litt vann, og tilsett jevningen i en tynn stråle under omrøring. Gi grøten et raskt oppkok. Serveres med fløte, vaniljeis eller bare med litt sukker på. Like god varm som kald, men skal du servere is til, syns jeg personlig det er aller, aller best at grøten fortsatt er lunken.

6 kommentarer:

Martina sa...

Åh jeg elsker rabarbra! Og har store planer om en liten bær/frukt/grønnsakshage i framtidig bolig.
spiste rabarbragrøt til frokost i hele fjor sommer – med gresk youghurt eller havregrøt. godt!
:)

Siri sa...

Martina: Rabarbra er fantastisk! Tror det er ekstra godt bare fordi det er tilgjengelig kun en begrenset periode :) Det er forresten en kafé i London der de serverer havregrøt med rabarbrakompott til frokost: http://www.kaffeine.co.uk/ Veldig god kaffe også!

Astrid sa...

Denne oppskriften MÅ du bare prøve - kjempegod!

Dette minner meg om at vi absolutt bør få oss rabarbra i hagen vår :-)

Astrid sa...

Ooops! Og her kommer linken: http://orangette.blogspot.com/2010/03/lot-of-rhubarb.html

Siri sa...

Astrid: Har prøvd den allerede, du finner den på bloggen her: http://peachymuffin.blogspot.com/2010/04/ovnsbakt-rabarbra.html
Helt enig, den er utrolig god!

Frøydis sa...

Å! Rabarbra er noe av det aller beste.