onsdag 12. oktober 2011

Brownies med ristede mandler og kremostglasur.


Det er på tide å kose seg. Ikke nok med at regnet pisker på rutene, hælene sklir på høstløvet i gatene og moreller, plommer og fersken har takket for seg på markedet; denne matbloggeren har i tillegg fått besøk av høstens klassiske følge, forkjølelsen.

Og når slikt skjer, er det bare to ting å gjøre: Ta på skjerfet og skru på stekeovnen.
Noe av det beste med å teoretisk sett være voksen, er jo at du når som helst kan bestemme deg for at i dag, i dag vil jeg ha kake. Til frokost.
 Selv om jeg kanskje ikke burde oppfordre til å sette den browniesutgaven på frokostbordet, kan jeg hjertelig anbefale å sette den på et hvilket som helst annet bord. Mørk sjokolade, honning og kremost høres heftig ut, og det er det, men neste gang du holder på å brekke ribbein på lunefulle og regnvåte høstfortau, kan jeg love at alt kjennes litt bedre når du vel har kommet hjem og blir tatt godt imot av denne godsaken. Se på det som litt ekstra polstring mot alle vinterens knall og fall.
 Det er heller ikke feil å støtte opp om en særs viktig sak, nemlig honningbiene og forskning på den mystiske sykdommen som rammer og utsletter hele kolonier. Her i England kan man blant annet adoptere kuber, men den letteste måten å støtte birøktere på, er å kjøpe produktene deres. Du kan lese mer om honningproduksjon i Norge på nettstedet til Norges Birøkterlag. Og da hadde du plutselig enda en god grunn til å lage denne kaken! Jeg tror jeg er i ferd med å bli den reneste kakecoach. Vel bekomme!
Brownies med ristede mandler og kremostglasur
fra Country Living april 2010
en liten langpanne

225 g smør
100 g mandler eller mandelflak (skåldede eller ikke)
200 g mørk sjokolade, i biter
225 g sukker
5 egg, plommer og hviter hver for seg
85 g rømme eller yogurt naturell
50 g hvetemel
25 g kakaopulver
1 ts bakepulver
Glasur:
225 g kremost
omtrent 2 ss flytende honning
1 ss sitronsaft
litt revet sitronskall
melis
kakaopulver eller revet sjokolade, til pynt

Forvarm ovnen til 200 grader. Kle en liten langpanne med bakepapir. Ha mandlene på en bakeplate og rist dem i ovnen til de begynner å dufte godt av mandler. Dette tar ca. mellom 3 og 5 minutter. Avkjøl, og knus dem deretter i en morter, eventuelt en kjøkkenmaskin. Sett til side, og ta av noen av de større bitene til pynt på kaken.

Smelt sjokoladen og smøret i en bolle over en kjele kokende vann, eller smelt i mikroen (dette tar omtrent ett minutt, og krever nøye overvåking). Avkjøl litt, og rør deretter inn sukker og eggeplommer som du har rørt opp med rømme / yogurt naturell.

Pisk eggehvitene, men stopp før de blir skikkelig stive. Bland mel, kakao, bakepulver og de knuste mandlene i en stor bolle. Rør inn sjokoladeblandingen, og bland godt. Hvis røren blir veldig stiv, kan du spe med litt varmt vann. Vend inn en spiseskje med pisket eggehvite, slik at du får gjort røren litt løsere, og vend deretter inn resten av de piskede eggehvitene. Det skal ikke være noen spor av hvitt igjen i røren når du er ferdig.

Ha røren i langpannen, og stryk den jevnt utover. Stek i 25 til 30 minutter, til kaken kjennes fast, men "spretten" ut når du berører den med en finger. La kaken avkjøles i langpannen mens du lager glasuren.

Rør samme kremost, honning og sitronsaft, og smak til med sitronskall og melis, alt etter hvor søt eller syrlig du vil ha glasuren. Stryk glasuren på kaken, og strø over mandlene du satte til side tidligere. Jeg siktet litt kakao over til slutt, men revet sjokolade hadde også gjort seg. La glasuren stivne litt før du deler opp kaken i ruter.

Ingen kommentarer: