tirsdag 25. oktober 2011

Engelske muffins.

Som jeg har påpekt tidligere, er det noe ironisk at denne bloggen har oppskrift på både eplemuffinskanelmuffinsmuffins med bærjordbærmuffins og nå også engelske muffins, men altså ingen ferskenmuffins å by på. Jeg ser innimellom at folk ender opp her etter å ha guglet dette mytiske bakverket, og til dem må jeg bare beklage. Jeg ser for meg at ferskenmuffinsene, når jeg en gang baker dem, må bli noe helt spesielt. Derfor venter jeg, i spenning, på den rette oppskriften og på ferskensesongen. (Det vil med andre ord ikke komme noen ferskenmuffins på bloggen i løpet av de neste ti månedene. Sånn cirka.)
Dette er helt klart ikke ferskenmuffins; det er ikke en gang søte muffins. Dette er engelske muffins, en artig blanding av rundstykke, scone og crumpet, som er mest kjent for å ligge underst i en skikkelig eggs Benedict. Som det øverste bildet viser, fant vi ikke fram hollandés-sausen denne gangen, men det blir helt sikkert en neste gang, og da. Da får nok kolesterolet kjørt seg.

Oktober er akkurat riktig tid på å året å lage engelske muffins på. På søndag stiller vi klokken, da er det plutselig kvelden og mørkt oftere enn det som kanskje godt er, og da har du tid. Tid til å la noe heve, sakte, først i kjøleskapet, så på ei fjøl og til slutt på et kjøkkenhåndkle, med et ekstra kjøkkenhåndkle brettet kjærlig over. Og så, en tolv-femten timer etter at du satte deigen, har du disse raringene her. Fram med smøret, og ikke vær redd for å bruke det.
En solid engelsk muffin er rett og slett bedre tilpasset høsten enn en flimsete, søtladen muffin med frukt. Når været blir barskere, må muffinsene tross alt følge opp.
Jeg er sammen med en fugletitter, jeg kan like godt innrømme det. Men en tidlig høstmorgen med rykende varm kaffe og engelske muffins i ryggsekken, fins det verre steder å være en et helt stille fugletårn, midt i alle høstfargene.

Engelske muffins
fra Short and Sweet av Dan Lepard
5 eller 6 stykker


50 g smør
100 ml varmt vann
50 ml sidereddik
100 g yogurt naturell
1 egg
1 ts salt
375 g hvetemel, pluss ekstra til utbaking
2 ts gjær, fersk eller tørr
olje til elting og til bakebollen

Smelt smøret i en liten kasserolle og ta av platen. Rør inn det varme vannet, eddik, yogurt, egg og salt til du får en jevn blanding. Mål opp mel og gjær i en bolle, ha i smør- og eddikblandingen og rør til en fast deig. Dekk til bollen og la deigen hvile 10 minutter. Ha litt olje på bakebordet, og elt deigen kjapt én gang (dette tar omtrent 10 sekunder). Skrap bollen fri for deigrester, smør den med litt olje, ha deigen i bollen igjen, dekk den med et lokk eller plastfolie og la den stå i kjøleskapet natten over. Neste morgen har du litt olje på ei fjøl, og tar ut deigen på fjøla. Trykk deigen lett ut slik at den likner et rektangel, og brett først den ene kortsiden inn mot midten, før du bretter den andre kortsiden over der igjen. La deigen heve under klede i en til to timer, til den får varmet seg opp og begynner å heve igjen.

Legg et rent kjøkkenhåndkle på benken og strø det med sjenerøse mengder hvetemel. Kjevle så deigen forsiktig ut på fjøla, til den er ca. 1 1/2 cm tykk, og stikk ut fem eller seks muffins med en kjeksform på 12 cm (alternativt kan du skjære deigen i åtte eller ni ruter). Legg deigemnene forsiktig på kjøkkenhåndkleet med alt melet på, og dekk emnene med et annet kjøkkenhåndkle. La dem heve i 1 1/2 til 2 timer, til de er blitt minst dobbelt så høye.

Forvarm ovnen til 180 grader. Varm en stekepanne med lokk (jeg brukte en non-stick gryte) over middels varme, og ha tre muffins i panna (fire om du får plass). Sett på lokket og la de steke i to til tre minutter, til de er pent brunet, før du vender dem, setter på lokket igjen og steker videre i tre til fire minutter. Flytt dem så over på en stekeplate, og etterstek i 10 minutter i ovnen, til de er gjennomstekt. Gjenta med resten av deigemnene. Avkjøl dem på rist dekket med klede, slik at de holder seg myke. Overlever noen til neste dag, er det verdt å riste dem før du spiser. Og som sagt, ikke glem smøret.

2 kommentarer:

Astrid sa...

Jeg MÅ ha Egg Benedicts snart. Så godt.

Fine "fuglebilder" ;-)

Angående utsikten fra soverommet vårt. Nå som vi har byttet soverom - lite rom til baby, stort til foreldrene - er utsikten enda bedre. Bilde kommer ;-)

Siri sa...

Hehe, det er Brendan som fotograferer fuglene. Jeg fotograferer stort sett alt bortsett fra fugler når vi er på sånne utflukter ;)