onsdag 5. oktober 2011

Ovnsbakte hjortepølser med linser, tomat og rødløk.

Vi har en kompis som jobber i en gårdsbutikk. Eller, han jobbet i en gårdsbutikk; nå er han begynt på medisinstudiet, men da han fortsatt jobbet der pleide han å stikke innom oss med diverse kjøtt som var gått ut på dato og som dermed ikke kunne selges. Det var stort sett vilt av forskjellig slag, fasan, skogsdue, kanin og hjort, og vi tok selvsagt meget takknemlig imot, og stappet godsakene i fryseren. Dette arrangementet bød imidlertid innimellom på en viss utfordring på kjøkkenet, for hva gjør man egentlig med en skogsdue? (Svar: man lager salat.) Hvordan tilbereder man kanin? (Svar: man slenger'n i en gryte med fløte og sennep og håper på det beste.)

Da vi fikk en gjeng hjortepølser bokstavelig talt i fanget, tydde jeg som vanlig til Internett. Og dersom noen skulle tro at Internett er roten til alt ondt, vil jeg gjerne få sagt én ting: Internett + hjortepølser = magi.
Dette er like enkelt som så: Du kutter opp grønnsakene, har i en ildfast form med pølsene og litt kryddergrønt, og lar det passe seg selv. Så fyller du på med litt kraft og noen linser, og så lar du det hele steke seg ferdig i ovnen. Når steketiden er over, fisker du ut pølsene og grønnsakene, og koker inn den nydelige kraften til verdens beste saus. Og voila! så har du hele middagen i én og samme form.

Vi burde selvfølgelig ha invitert vår uoffisielle kjøttleverandør på middag ... Men så hadde vi bare en halv flaske rødvin igjen på deling. Og til akkurat denne herligheten er noe rødt i glasset ganske elementært.

Hjortepølser med linser, tomat og rødløk
fra denne bloggen
3 til 4 porsjoner uten annet tilbehør


450 g hjortepølser
2 røde paprikaer, i strimler
1 rødløk, i båter
3 tomater, i båter
3 laurbærblad
2 eller 3 timianstilker, rosmarinstilker, salviestilker eller en miks av alle tre
1 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1,5 l kjøttkraft
1 ss worcestershiresaus
omtrent 200 g grønne eller røde linser (jeg brukte en blanding av begge deler, siden det var det jeg hadde i skapet)


Forvarm ovnen til 190 grader, og ha pølser, paprika, rødløk, tomat, laurbærblad og kryddergrønt i en ildfast form. Tilsett olivenolje og balsamicoeddik, og bland godt. Stek i ca. 40 minutter. Ta ut formen og tilsett kraft, worcestershiresaus og linsene, pluss litt salt og pepper. Returner til ovnen for en 40 til 50 minutter, til linsene er møre og pølsene gjennomstekt. Ta ut pølsene, grønnsakene og så mye av linsene som du får til, med en hullsleiv, og ha kraften fra formen over i en liten kasserolle eller en stekepanne. Kok inn kraften på sterk varme, det gjør ikke noe om det er noen linser igjen, da de bare tykner sausen ytterligere. Når kraften er passe kokt inn, kan du velge om du vil helle den over hver tallerken ved bordet, eller ha pølsene og grønnsakene tilbake i den og blande den inn slik. Server.Ingen kommentarer: