tirsdag 31. januar 2012

Staffordshire oatcakes [havrepannekaker med gjær].

Visse aspekter ved det engelske kjøkken irriterer meg. Høyest på lista står den utstrakte bruken av tørket frukt, den uforklarlige hangen til brød bakt på luft og kjemiske tilsetningsstoffer, og lime pickles. Det har imidlertid vist seg at engelskmennene faktisk har peiling på ett måltid, og det er frokosten. Jeg refererer ikke til  the fry-up, Brendans favorittfrokost og et av mine punkter på den ovennevnte lista, men godsaker som engelske muffins, crumpets (et bakverk jeg stadig forsøker å mestre, med varierende hell) og min nyeste frokostoppdagelse, Staffordshire oatcakes.
På super'n her borte finner du oatcakes i fleng, men da er det snakk om harde kjeks, ikke myke pannekaker. Dette er heller ikke bare-bare-pannekaker, det er gjærbaserte pannekaker, som skal heve en halvtime eller natten over, alt etter hva som passer deg best. På lørdagsmorgenen syns jeg alltid det er tilfredsstillende på en litt kneggende selvgod måte å kunne hente fram noe som ble forberedt kvelden i forveien, og som er klart til å smelles i ovnen eller stekes i panna mens kaffen koker. Og ja, det går fint å sette en rundstykkedeig eller røre ihop en pannekakerøre selv etter fredagspils på puben. 
En av hovedfaktorene i min kjøkkenfilosofi går ut på at dersom du lager noe av ingredienser du gladelig ville spist hver for seg, kan ikke sluttproduktet bli så altfor gærent. Her steker du luftige pannekaker som du etterpå topper med en skive skikkelig god skinke (har du noen skinkeskiver igjen fra en skinkestek, er dette virkelig stedet for dem) og så river litt skikkelig god ost over, som får smelte forsiktig inn i pannekaken. På bildene ser du gruyère, en særegen, men nydelig ost som modnes i  huler (eller hulelignende omgivelser) og som sveitserne har et svært sterkt eierforhold til. Liker du ikke gruyère, står du fritt til å velge en annen fast, hvit ost du setter pris på. Til sammen blir disse tre komponentene en frokost som er litt britisk, litt sveitsisk og enhver lørdagsfrokost verdig. 

Staffordshire oatcakes med skinke og gruyère
fra Alice's Cookbook av Alice Hart
åtte oatcakes, som antakelig er nok til fire passe sultne frokostgjester

Liker du best noe søtt om morgenen, kan du prøve deg med syltetøy som fyll, og vil du ha en interessant og mettende forrett kan du smøre litt rømme på hver pannekake, og legge noen strimler røkelaks og noen gressløkfjon oppå før du ruller sammen. Server Staffordshire oatcakes rykende varme.

10 g fersk gjær el. 1 ts tørr gjær
1/2 ts sukker
175 g havremel (altså havregryn malt med kjøkkenmaskin)
75 g sammalt hvete fin
75 g hvetemel
1/2 ts salt
300 ml varm melk
smør til steking
8 tykke skiver skinke
200 g gruyère eller annen hvit, fast ost, revet

Løs opp gjær og sukker i 175 ml varmt vann, og la det stå fem minutter. Bland meltypene og saltet i en bolle,  og tilsett så gjærblandingen. Spe litt om litt med 200 ml varmt vann pluss melken, til du får en litt tykk røre. La den stå i minst tretti minutter, eller dekk bollen med plast, sett den i kjøleskapet og la røren stå natta over.
Når du er klar til å steke, smelter du en liten smørflis i en stekepanne, har en øse røre i panna og beveger godt på panna for å spredt røren utover og lage en passelig tynn pannekake (se øverste bildet for tykkelsen på mine, de er tykkere enn crêpes, tynnere enn amerikanske pannekaker). Stek til kaken er gyllenbrun på undersiden, snu den deretter over og stek på andre siden. Du har nå valget mellom å lage hver pannekake klar etter hvert, eller ferdigstille dem når alle åtte kakene er stekt. Uavhengig av hvilken metode du velger, går du fram slik med skinken og osten: legg en ferdigstekt pannekake i panna på svak varme, ha en skive skinke og en liten neve revet ost på, og la pannekaken steke videre til osten er begynt å smelte. Brett pannekaken sammen, det enkleste er som en burrito; brett to av sidene inn mot midten, og la de overlappe hverandre.

2 kommentarer:

Maria sa...

Ser og høres kjempegodt ut! Er jo både anglofil og karbo-elsker så disse skal jeg prøve en dag :)
Har tenkt det samme som deg når det kommer til engelskmenn og den tørkede frukten, men jeg har den egenskapen at jeg elsker det så derfor blir det både fruktkake, clootie og Welsh cakes her i heimen ;)
Bloggen din er forøvrig veldig fin!
Maria

Siri sa...

Maria: Tusen takk du, i lige måde! Jeg har virkelig prøvd å like alle rosinene, sukatene, aprikosene og fikenene ... men det har dessverre ikke ført fram!