onsdag 1. februar 2012

Grove scones.

Har du noen oppskrifter som henger igjen? Som har fulgt med på alle flyttelass, gjennom alle forhold, fra mammas kjøkken til studentkjøkkenet til ditt eget (leie-)kjøkken? Dette er min gjengangeroppskrift, en oppskrift jeg har tilberedt på flere kjøkken enn jeg tør tenke på; mammas gamle kjøkken, mammas nye kjøkken, kjøkkenet på to studenthybler (det ene mindre enn det andre), to engelske leiekjøkken og til og med på kjøkkenet til Brendans mamma i Hampshire. Disse sconesene har tatt turen, for å si det sånn.
Det beste med slike gjengangere er at du sakte, men sikkert gjør dem til dine egne. Disse sconesene blir ikke bare forskjellig hver gang jeg lager dem, de blir også alltid vellykkede. På et kjøkken der jeg stort sett har lyst til å prøve noe nytt hver dag, er disse grove bakepulverbrødene en konstant, en trygg havn, noe å komme hjem til. Ikke bare hjem, men "hjem-hjem". Til du noe du har skapt sjøl.
Dersom du gikk på barne- eller ungdomsskolen og hadde heimkunnskap på slutten av 90-tallet, kjenner du kanskje igjen dette bakverket, et eller annet sted i underbevisstheten. Jeg har skrevet om dem før her. Dette var det første vi lærte å lage da vi ble sluppet løs på skolekjøkkenet, og oppskriften kommer fra Fra boller til burritos, en kokebok jeg stadig ser dukker opp på loppemarked hjemme i Norge. Mitt eksemplar er deigete, flekkete og noe falmet i blåfargen, men dette er en bok jeg ikke kan kvitte meg med. Piroger? Sjokoladekake? Scones? Alt finnes mellom de to kongeblå permene. I tillegg til en hel skokk minner.

Grove scones
inspirert av Fra boller til burritos
to små leiver

Opprinnelig, i heimkunnskapstimen, tror jeg disse var ment som følge til suppe (ikke spør hvilken suppe, den har fått motsatt skjebne av sconesene og gått rett i glemmeboka), men jeg lager dem mest til frokost. Ost er godt på, eggerøre er godt ved siden av, og spør du Brendan, syns han helt sikkert at en strimmel bacon hadde gjort seg.

2 ss smeltet smør
2 1/2 dl melk
1 ss bakepulver
1 ts sukker
1/2 ts salt
6 dl mel (Her kan du sette sammen en kombinasjon av det du har i skapet, og variere størrelsesforholdet hvetemel til grovere mel ut fra hvor sunn du ønsker å være. Standardoppskriften er 3 dl hvetemel til 3 dl mel av grovere type, jeg bruker ofte en blanding av rug og sammalt hvete. Noen ganger bytter jeg ut 1 dl mel med 1 dl havrekli eller hvetekli, havregryn eller 4-korn. Prøv deg fram, og få tømt noen av posene og pakkene i skapet!)
havregryn eller frø (f.eks. solsikke- eller gresskarkjerner), til dekorering

Sett ovnen på 240 grader, og legg et ark bakepapir på en bakeplate. Visp smeltet smør og bakepulver i melken. Tilsett sukker, salt og mel, og rør til en litt klissete deig. Ta godt med mel på hendene, og løft deigen over på bakepapiret. Del den i to med en deigskraper, og form to runde leiver som du klapper litt flate. Prikk leivene lett med en gaffel, og strø eventuelt på litt havregryn eller frø. Stek i mellom 10 og 15 minutter, til leivene er gyllenbrune og har hevet seg fint.

4 kommentarer:

Thea, My Little Kitchen sa...

Nam, ser godt ut! Fin blogg du har. Jeg har lagt deg til på blogglisten på bloggen min, My Little Kitchen. Sjekk ut: http://mylittlekitchen-thea.blogspot.com/

Siri sa...

Thea: Takk for blogglisteplass, så fin blogg du har!

Anonym sa...

Hei! Testa disse ut i ettermiddag til gulasjsuppe. Heiv oppi en god teskje tørka basilikum; unga elska dem.

Hilsen Bita

Siri sa...

Bita: Så bra at de falt i smak! Gulasj må jeg lage snart igjen, perfekt vintermat (vi har snø til og med her i England nå!). Tørket basilikum høres ut som en utmerket idé!