torsdag 15. november 2012

En annerledes lefserull med purre, fetaost og sitron.


Potet og purre er en uforlignelig god kombinasjon. Det har muligens noe med at de liker seg i hverandres selskap også i jorda, ikke bare på tallerknen; eller omvendt, de trives sammen på tallerkenen nettopp fordi de er så gode kompiser i åkeren.
I november begynner man å se slutten på norske tomater, norsk selleri og den kjære, norske vårløken, men nå begynner det også å dukke opp litt jordete kasser med slanke, norske purrer i matbutikken. Barskere enn vårløken, mer forfinet enn en god, gammeldags gul løk: Purren såpass tøff at den tåler koking, såpass delikat at den kan stekes myk og pakkes inn i en potetlefse hvis kvalitet jeg kan stå for ett hundre prosent: Jeg har jo bakt den selv!
 Det tidligere nevnte flatbrødkurset (som også involverte lefser) gikk av stabelen sist helg, og nå har jeg fryseren full av godsaker og en IKEA-pose fullstappet med flatbrød. Nystekte med smør og nordmarkshonning var kanskje lefsas aller ypperste øyeblikk, ikke minst fordi jeg nettopp hadde kjevlet og stekt og luftet og brettet sammen lefser siden lunsj. Men en god lefserull er ikke å kimse av, og en utgave uten spekemat kan glede de som ikke vil spise kjøtt eller som kan trenge et avbrekk (hei, romjul!).
 Disse rullene vil funke utmerket som en forrett, en del av en buffé (holdt varme) eller en aldri så liten snacks til et glass juleøl eller en ganske så tørr hvitvin en kveld i adventstiden. Husk å se etter "ekte" fetaost i butikken, dvs. fetaost laget på saue- og geitemelk.
I kommentarfeltet på dette innlegget hos Matmisjonen finner du oppskriften på potetlefsene/lompene vi lagde på kurs. Har du takke og en dag til overs, kan hjemmebaking anbefales på det sterkeste! Men dersom tiden ikke strekker til, går det fint med kjøpelomper også, men prøv å få tak i de store, tynnere lompene (som gjerne er firkantede).

Lefserull med purre, fetaost og sitron
nok til en forrett / lett lunsj til to personer, enkelt å doble

2 store potetlefser/lomper (eller 4 små), hjemmelagd eller kjøpt ferdig
100 g ekte fetaost
1 ss olje (f.eks. solsikke)
1 ss smør
2 purrer
skall av 1/2 økologisk sitron
salt og pepper

Rens og vask purren, og skjær den i tynne skiver. Varm olje og smør i en stekepanne, og ha purreringene i. La det hele surre på middels varme til purren er myk, omtrent 10 minutter. Ta stekepannen av platen. Skjær fetaosten i små terninger, og vend terningene i purreblandingen. Bland inn revet sitronskall, og smak fyllet til med salt og pepper. Fyll én og én lefse med fyll, du får best fordeling ved å legge lefsen på en tallerken, bre fyll utover hele flaten og rulle forsiktig sammen. Du kan la rullen være hel, eller skjære den i kortere stykker, som jeg har gjort her (hint: det ser litt penere ut på tallerkenen). Server rullene mens fyllet er varmt. Du kan lage fyllet dagen i forveien, og så varme det i mikroen rett før du fyller lefsene med det og serverer.

Ingen kommentarer: