mandag 12. november 2012

Fylte speltkjeks med valmuefrø.

Egentlig er det teit å legge ut en kjeksoppskrift midt i november. Det er kun noen få, korte uker til vi skriver desember, småkakenes måned, og det kan vel være flere som forbereder seg på høytiden ikke bare gjennom tidlig gavekjøp og prøving av juleantrekk, men også en streng diett bestående av salat, havregrøt og ikke stort annet, vel vitende om hvilken smør- og ribbefest som er i emning.
Men! Det fins få måneder hvor man kunne trenge en dobbel kjeks, fylt med smeltet sjokolade og overstrødd med havsalt og knasende sukkerkrystaller, enn nettopp november. Jeg kom akkurat inn døra, overrasket av en av de novemberske regnskyllene man egentlig burde vært fullstendig forberedt på, våt inn til skinnet. Få ting smaker bedre da enn en stor mugge (ikke liten kopp) kaffe og et par av disse ved siden av.
En hemmelighet: Disse trenger egentlig ikke noe fyll. De er en super kombinasjon av salt og søtt, spelt, salt og sukker, akkurat som de er. Så sjokoladefyllet kan du lage litt etter hvert, kanskje rett før du får noen på besøk, nok til å fylle bare noen få kjeks, for de tar seg bedre ut med litt sjokolade mellom kjakene. Men når det er bare deg og kakeboksen på kjøkkenet, da skal du prøve dem nakne. Det er tross alt ikke høytid enda.

 Fylte speltkjeks med valmuefrø
omtrent 25 fylte (doble) kjeks
inspirert av oppskrift på bloggen 101cookbooks

320 g siktet speltmel
1 ts bakepulver
1 liten ts salt
2 ss + 1 ts valmuefrø
170 g smør, romtemperert
90 g brunt sukker
2 eggeplommer (fra store egg)
1 ts vaniljesukker eller 1 ss ekte vaniljeekstrakt
1 til 2 ss kaffe (eller melk)
havsalt
demerarasukker
170 g kokesjokolade eller annen mørk sjokolade, i biter

Bland mel, bakepulver, salt, valmuefrø og vaniljesukker i en bolle (bruker du vaniljeekstrakt, har du det i sammen med eggeplommene). I en annen bolle rører du smøret lyst og luftig med en mikser. Ha i sukker og rør godt, og tilsett så eggeplommene (og eventuelt vaniljeekstraktet). Rør raskt inn melblandingen for hånd, tilsett kaffen og arbeid det hele sammen til en deig. Del deigen i fire, lag flate "pannekaker" av den og pakk dem hver for seg i plastfolie. La deigen hvile i minst en halv time i kjøleskapet.

Sett ovnen på 180 grader. Gjør klar bakeplater med bakepapir. Ta mel på bakebordet, finn fram en av deigpakkene og kjevle deigen tynt ut (omtrent som når du baker sprø pepperkaker). Stikk ut kjeks (jeg brukte et likørglass til form), legg dem på bakeplatene og strø litt havsalt og demerarasukker på hver kjeks. Stek kjeksene i omtrent 9 minutter, til de begynner å bli pent brune i kantene. Avkjøl på rist, og fortsett til du har brukt opp all deigen. La kjeksene avkjøles helt før de fylles.

Til fyllet smelter du kokesjokoladen over vannbad, og smører litt sjokolade på halvparten av kjeksene (på den flateste siden). Legg en annen kjeks oppå, og klem lett sammen. Sjokoladen vil stivne noe på kjeksene.

2 kommentarer:

Ingerid sa...

Nam nam! så fint med en litt annerledes kjeksoppskrift. Det tar litt tid å bake kjeks, men man angrer aldri!

Siri sa...

Ingerid: Det har du absolutt helt rett i!