mandag 31. januar 2011

Pannekaker med valmuefrø + sitrussirup.


Det blir liksom ikke lørdag uten lørdagsfrokost. Det finnes ingen fast helgefrokostmeny her i huset, selv om Brendan stort sett lager en fry-up hvertfall én av dagene. Pannekaker til frokost tror jeg begynte som en slags rebelsk utagering som følge av at jeg flyttet hjemmefra: Pannekaker! Til frokost! ZOMG! (eller liknende) Nå er det imidlertid blitt et velkjent rituale, noe trygt og velsmakende som jeg vet både Brendan og jeg setter pris på, og som ikke trenger å ta like lang tid som å bake rundstykker eller lage granola.
Et uutforsket territorium for meg når det kommer til frokostpannekaker, er imidlertid pålegg. Pannekakepålegg. Topping? Garnering? Stort sett bruker vi syltetøy, innimellom lager jeg eplekompott, som regel er det yogurt naturell med i bildet. I helgen prøvde vi imidlertid noe nytt, et perfekt vintertilbehør: en gyllen, ganske fresk sitrussirup, kanskje mer kompott eller mos (men ikke helt marmelade), med biter av appelsin og sitron. Pannekakeoppskriften var også et eksperiment, en nykommer på kjøkkenet, men to frokostspisende sjeler ble i sannhet enige om at disse to funnene, de var kommet for å bli.
Jeg syntes det hørtes rart ut med solsikkekjerner i pannekaker, og var bekymret for at jeg skulle sette morgenkaffen i halsen når jeg intetanende (vel, ikke helt ...) fant harde frø midt i de nystekte pannekakene mine. Ikke vær skeptisk: Det er helt strålende. Jeg tror hemmeligheten ligger i å riste dem godt før de has i pannekakerøren. De skal anta en dyp, gyllen ... øh, glød. Solsikkeglød.
Mottoet må bli det motsatte av hva det bør være for selvbruningskrem: Vær gæren og la det stå til med én grad mørkere.Pannekaker med valmuefrø + sitrussirup 
Fra 101 Cookbooks
PS: Sirupen min måtte putre en god stund før jeg var fornøyd med konsistensen. Konsistens er imidlertid en smakssak (bokstavelig talt). Putre til du er fornøyd.
1 eller 2 appelsiner, skrelt og delt i mindre biter (jeg brukte 1)
1 sitron, skrelt og delt i mindre biter
80 ml agavenektar (Elise foreslår å erstatte med 0,6 dl sukker og 60 ml lønnesirup hvis du ikke har tilgang på agavesirup)
240 g sammalt hvete fin (eller vanlig hvetemel)
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts fint havsalt
40 g valmuefrø
60 g solsikkefrø, godt ristet
535 ml kefir
2 store egg, sammenvispet
2 ss smør, smeltet

Du lager sitrussirupen ved å ha appelsinbiter, sitronbiter og agavenektar i en liten kasserolle på middels lav varme. Kok til det blir en jevn masse, og la sirupen deretter småkoke i en fem-seks minutter. Ta av varmen.
Du lager pannekakerøren ved å blande de tørre ingrediensene i en bolle, og deretter tilsette kefir, egg og smør. Rør sammen, men ikke bli for ivrig. Røren kan gjerne være klumpete.
Varm en stekepanne (eller takke) på middels varme, ha litt smør i og stek pannekakene til de er pent gylne. Server med sitrussirupen og eventuelt litt smør. Vi hadde i tillegg litt yogurt naturell til, og ser ikke noe galt i det. Kaffe er også viktig.

4 kommentarer:

Jane-Anne sa...

Beautiful! I love your blog and I'm very pleased to find it. Thanks Siri for visiting mine, and for your kind comment.

Martina sa...

Mmmmm de skal jeg prøve. Får man tak i kefir i england?

Siri sa...

Martina: Det gjør man! Selges som buttermilk. Eventuelt kan du lage din egen kefir (bare å søke etter "make your own buttermilk" på Google). Engelske supermarkeder fører i tillegg gjerne en del polske produkter, og da ofte også kefir (som heter "kefir" på polsk også!).

Martina sa...

Tusen takk! haha nå har du løst et mysterie for meg, har fulgt smittenkitchen en god stund, og lurt veldig på hva buttermilk er, samt ergret meg over at det ikke var tilgjengelig i norge..! Da vet jeg det. (Når jeg tenker meg om hadde vel et kjapt google-søk løst det ganske lett.)

Takk igjen :)