onsdag 2. juni 2010

Urtefocaccia.

Innimellom all eksamenslesingen til Brendan rekker vi å ha noen koselige, fullstendig avslappede øyeblikk. De blir ekstra spesielle når vi plutselig kommer på at om et par uker er (kryss fingrene!) gutten en vaskeekte lege.
Som nevnt tidligere liker jeg i slike øyeblikk, der ting settes i perspektiv og jeg begynner å lure på om oversetting er en fullverdig jobb (det er det! Man redder kanskje ikke liv, men man avstedkommer forståelse og tilegnelse av kunnskap. Som de sier på universitetet), å bake.
Man redder kanskje ikke liv gjennom det heller, men man metter i hvert fall noen munner og (liker jeg å tro) forlenger livet med et par sekunder gjennom å spre en salig lukt av nybakte bakevarer i heimen.

PS: Bruk de urtene du har i hagen/vinduskarmen, her er det rom for all verdens variasjon! Er du opptatt av sunnhet kan du selvfølgelig bytte ut noe av melet med sammalt hvete, men jeg tror italienerne ville sett skrått på deg. Men her på bloggen dømmes ingen!

Urtefocaccia
Fra Bread av Liz Herbert
1 brød

350 g hvetemel
3/4 ts salt
3/4 ts tørrgjær
4 ss extra virgin olivenolje
såvidt 225 ml lunkent vann
2 ss hakkede, friske urter (jeg brukte timian, oregano og basilikum)
1/4 ts havsalt

Ha mel, salt og gjær i en bolle. Lag en fordypning i melblandingen og hell i 2 ss av oljen og alt vannet. Bland til en myk deig. Ta deigen på et bakebord uten mel, og elt i åtte til ti minutter, til deigen er blitt smidig. La deigen hvile i ti minutter. Smør en springform på 23 cm (jeg brukte en liten langpanne i stedet). Trykk deigen ut i formen, dekk med klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. en time. Lag små hull i deigen med fingertuppene, og ha hakkede urter i hullene. Drypp over resten av olivenoljen og strø på saltet. La deigen etterheve i 20 til 30 minutter, mens du forvarmer ovnen til 220 grader. Stek focacciaen i 20 minutter, til den er blitt gylden. Avkjøles på rist.

1 kommentar:

astrid sa...

åååh, ser veldig godt ut! Hils Brendan og si lykke til med eksamenene!