lørdag 23. juni 2012

[bare britisk] Cranachan.


Finnes det en mer behagelig jobb å gjøre på kjøkkenet enn å mose overmodne bringebær forsiktig med en gaffel? Du trenger ikke være så overmåte forsiktig heller, bærene tar det de får: Når de er overmodne, virker det som om de har lagt ned arbeidet med å holde på formen og bare sagt at nå, nå tar vi ferie. Det er da du skviser dem.
I denne rasende festlige serien om britisk mat, har vi nå kommet til Skottland, nærmere bestemt til Skottlands nasjonaldessert: cranachan. Cranachan er som skotter flest (eller som engelskmenn ser på skotter flest): Gjerrig (på ingrediensene), framfus (smaksmessig) og med en dråpe whisky i blodet.
Brendan er av den oppfatning at god whisky kun skal nytes i glasset, aldri inngå i matlagning (til det prøver han alltid å føyse på meg en flaske med japansk whisky han av prinsipp nekter å drikke selv), men her kommer whiskyen fram, og bør dermed være av en flaske du tør å ta en støyt fra også. Ikke at jeg oppfordrer, altså.
Liker du ikke whisky, kan du droppe den, men spør deg selv: Hva ville Skrue McDuck i all hemmelighet gjort?

Cranachan
to til tre sjenerøse porsjoner

80 g havregryn (ikke den snarkokte varianten)
40 g brunt sukker
150 ml kremfløte
en liten støyt whisky
150 g bringebær

Rist havregrynene, ved enten å plassere dem på et stekebrett under grillelementet i ovnen noen minutter (følg nøye med, de svir seg på et øyeblikk) eller i stekepanna. Ha dem over i en bolle og tilsett sukkeret mens grynene fremdeles er varme. Rør godt, og tilsett whiskyen. Imens visper du fløten til myk krem (Ta gjerne utfordringen og gjør det for hånd, det er ikke store mengden fløte, og tar under fem minutter å vispe. Som bonus slipper du å finne fram mikseren.) Ha bringebærene i en litt stor bolle, mos dem med en gaffel og ha deretter havregrynblandingen og kremen oppi. Vend forsiktig sammen, ikke for mye. Fordel blandingen mellom to eller tre skåler eller glass, og sett i kjøleskapet til avkjøling minst én time før servering.


PS: En annen klassisk, bærbasert britisk dessert er gooseberry fool. Den finner du her.


3 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Hei!! Så hyggelig at jeg ramlet innom bloggen din, gjennom akkurat VG c",

Jeg har altid hatt en "dagning" til Skottland = været der 1 gang! Men har en drøm om bilferie der, alt. husbil.

Uansett så ser denne desserten kjempegod ut o du skriver virkelig "godt"!

Jeg følger deg videre å Velkommen in til meg!

Klem Anna

Siri sa...

Magne: Takk, takk!
Anna: Takk for trivelig kommentar! Skottland er flott, har bare vært der én gang jeg også! Kunne gjerne tenke meg å reise tilbake, særlig til Edinburgh. Cranachan får holde inntil videre :)