onsdag 20. juni 2012

[Perigord til Provence, del IV - vinsmaking]

Hvis du er i Frankrike, har tilgang på en bil (og helst en sjåfør!) og kan snakke en smule fransk, så bør du komme deg på vinsmaking. Det er lett å finne vingårder som tilbyr smaking - de er ofte godt skiltet, og ordet du skal se etter, er " dégustation". Smakingen er som regel gratis, og de fleste vil nok føle at det sømmer seg å kjøpe med seg en flaske som takk, særlig hvis du har fått smake mer enn bare litt. Og særlig hvis vinen er god. Særlig på mindre vingårder vil du se at prisene ofte er svært gode, vår favorittvin kjøpt på vinsmaking var en herlig Crémant de Bourgogne til litt over €7 flaska. Skål, med andre ord!
Vi besøkte to vingårder i Provence, og to i Bourgogne - på langt nær ikke nok, i følge Brendan. Jeg var imidlertid fornøyd, mest fordi man jo etter ti viner i rask rekkefølge begynner å få problemer med å skille dem ifra hverandre ... Eller kanskje jeg bare har dårligere utviklede vinsmakingsevner enn min kjære engelskmann! 
På bildene figurerer Brendans familie i sitt rette element - vinsmaking var det som sto øverst på agendaen for Provence-oppholdet. Det er en kjent sak blant engelskmenn at en kjapp tur over kanalen med ferga og bilen er en ypperlig anledning til å praktisere skolefransken og fylle opp vinstativet. Personlig syns jeg konseptet er helt fantastisk: Du får møte produsenten ansikt til ansikt, se hvor produktet produseres (i mange tilfeller varierer vinen markant selv fra én åker til den som ligger rett ved siden av) og høre om de ulike årgangene fra de som kjenner vinen best.
Og for å være ærlig, for en skarve nordmann er det jo en åpenbaring: Gratis vin!


Men jammen tror jeg ikke det er noe til og med briter setter pris på.

Vi besøkte:

Domaine de Tara rett utenfor Roussillon.

Chateaublanc Chasson med utsalg av andre lokale produkter i tillegg til vin, deriblant olivenolje og syltetøy - og til og med øl!

Domaine Mathias i Bourgogne, som produserer økologisk vin

Domaine Jacques Dury, også i Bourgogne (nærmere bestemt Rully, et område kjent for rimelig vin av god kvalitet, og som bonus er en veldig pen landsby). Dette var favorittstoppen vår på vinsmakingsferden, vi ble servert av en eldre dame som sjenerøst delte ut både salt snacks (klokka hadde enda ikke passert 11 ...) og store mengder vin. Jeg finner ikke noe nettsted for denne vingården, men dersom du skulle befinne deg i Rully, er det sikkert bare å spørre om veien; det var ikke store forhold der.

Dette konkluderer innleggene om Frankrike-ferien i denne omgang. Her finner du del I, del II (mat) og del III

Ingen kommentarer: