lørdag 23. juni 2012

Vafler i grillpanna.

Å, så glad jeg er i denne ideen! Dessverre kan jeg ikke ta æren for den selv, den kommer fra julenummeret av Jamie og serveres der skikkelig maskulint og vinterlig med bacon, egg og et løfte om at dersom du ikke får til å snu vaffelen uskadet, kan du bare "kjøre den rustikke stilen". I <3 Jamie, med andre ord.
Det er virkelig påfallende hvor like i konsistensen disse vaflene blir til vanlige vafler, unektelig godt hjulpet av alt smøret i  oppskriften, som sikrer sprøhet, og  to og en halv spiseskje (!) bakepulver, som gjør vaflene luftige, en glede å spise og til et perfekt, sommerlig underlag for yogurt og sesongens første bringebær. De er ikke det minste søte, heller litt salte (jeg brukte i tillegg saltet smør), og minner litt om pannekaker. Men de er helt klart et eget bakverk, med knasende sprø kanter og skikkelige fartsstriper. Og jammen er de ikke som bestilt for nordmenn i utlendighet, uten vaffeljern, men med usvekket appetitt på noe godt til morgenkaffen, helst med en klatt rømme på.
Røra smeller du fort sammen på for eksempel en lørdags morgen, ingen forberedelser nødvendig og antageligvis har du alle ingrediensene i hus allerede. Hva du serverer med, er selvsagt opp til deg, jeg har veldig lyst til å prøve egg og bacon-ideen med resten av røra som står i kjøleskapet, til luksuriøs tirsdagsfrokost i morgen. Jeg tror ingen vil bli overrasket om jeg tilføyer at det syns Brendan er en veldig god idé.

Jeg lagde en litt grovere versjon enn originaloppskriften, ved å tilsette litt grovt bokhvetemel. Har du ikke bokhvete stående i skapet, kan du fint erstatte det med mer vanlig hvetemel, men det gav en veldig fin, litt nøtteaktig smak som komplementerer smøret i røra og er verdt litt meleksperimentering! Antakelig kan du bytte ut bokhvetemel med rugmel eller byggmel også, alt etter hva du har for hånden.
Pass til slutt på å få panna skikkelig god og varm før du begynner, da får du en skikkelig sprø vaffel til resultat. Og ikke glem å smøre panna først - ellers kan snuoperasjonen bli enda vanskeligere, og resultatet muligens overmåte rustikt. Men er det egentlig noe galt i det? God frokost!

Vafler i grillpanna
idé hentet fra Jamie Oliver, oppskriften hans er endret en god del
antallet porsjoner varierer litt, ut fra hvor tykke du lager vaflene, jeg fikk fire tykke vafler (én vaffel med pålegg metter én person)

2 egg
175 g hvetemel
50 g bokhvetemel (eller bare mer hvetemel)
2 1/2 ss bakepulver
300 ml melk
1/4 ts salt
100 g smeltet og avkjølt smør, pluss ekstra til panna

Ha eggene i en bolle og visp dem, og tilsett deretter melk. Sikt inn hvetemel, bokhvetemel, bakepulver og salt. Tilsett det smeltede smøret og rør alt forsiktig sammen, pass på å ikke røre for mye, da blir vaflene tunge og harde i konsistensen. Varm grillpanna på sterk varme, og ha i en teskje med smør som du pensler panna med. Hell røre i panna (du må selv regulere hvor mye, det kommer an på størrelsen på grillpanna og hvor tykke du vil at vaflene skal være, optimal mengde for panna mi var omtrent 1 1/2 dl røre per vaffel) og beveg panna slik at røren blir spredt jevnt utover. Skru ned varmen til middels svak. Stek til vaffelen er pent grillstripet og gyllen på undersiden, og snu den deretter over og stek videre på andre siden. Totalt tar det antakelig over fem minutter per vaffel for å få dem gjennomstekt, avhengig av tykkelsen. Snu vaffelen et par ganger til slutt for å gjøre den sprø på begge sider. Gjenta stekeprosessen med resten av vaflene, husk å pensle med smør mellom hver vaffel. Server med tilbehør etter eget ønske, jeg brukte yogurt naturell og friske bringebær.

4 kommentarer:

Line Jøraholmen sa...

Åå, nå fikk jeg lyst på vafler!
For en super blogg! Masse spennende oppskrifter som jeg vil prøve ut. Og du skriver utrolig underholdene :D

Siri sa...

Line: Tusen takk for kjempehyggelig kommentar! Fortell hvis du prøver noe, er alltid spennende å høre om andres kjøkkeneksperimenter :)

Maria sa...

Jeg så også på denne oppskriften i det Jamie-magasinet! Utrolig smart, takk for "the heads-up"! :)
Fortsatt fin sommer, Siri!
Maria

Siri sa...

Maria: I like måde!