onsdag 27. juni 2012

Krydrede, panerte kyllingvinger.

 
Kyllingvinger og såpeserier hører for denne 86-modellen nøye sammen. Noen lykksalige lørdagskvelder da jeg var mindre, kjøpte mamma ferdigmarinerte vinger, så lagde vi oreganostrødde hasselback-poteter, skrudde på De syv søstre på TV2 og nikoste oss. Det var innimellom en pose potetgull involvert også. Dette er et av mine beste matminner, og det har lite å gjøre med kyllingen og potetgullet, og mye mer å gjøre med at (1) her fikk jeg bestemme hva vi skulle spise, og (2) vi satt for én gangs skyld ved salongbordet og spiste, ikke ved kjøkkenbordet. TV-middager var ellers strengt forbudt, og det gjorde de få lørdagsmiddagene foran skjermen til rene festaftener. Jeg håper og tror at dersom jeg får barn, vil jeg ikke bli en kjøkken-nazi, men la dem få velge selv én gang iblant.


Forhåpentligvis vil de ha god smak. Og være selve glansbildet på lydighet.
Jeg har aldri fått helt dreisen på kyllingvinger i mitt eget kjøkken, og jeg tror det henger nøye sammen med kvaliteten på råvaren. Kyllingvinger med lite kjøtt og alt for mye bust er ikke tingen, men i slakteren min i Cambridge har jeg endelig funnet en pålitelig kilde til vinger med mye kjøtt, lite bust - og den evinnelige vingespissen, som må skjæres av (men som så passer ypperlig til å lage kraft av). 
Sist søndag tapte England mot Italia på fotballbanen, men jeg vant kampen mot smakløse kyllingvinger: Vingene smøres først inn med en knallgul saus full av sennep, som gir et skikkelig smaksmessig spark i baken (som selvsagt er parkert foran tv-en, som seg hør og bør). Så panerer du med en blanding av ristet brødrasp og skarp ost, før det hele plasseres i ovnen og stekes til du har kyllingvinger med sprø skorpe, saftig kjøtt og enhver unnskyldning til å bruke hendene til å spise med. Brendan brukte selvsagt kniv og gaffel, som han jo gjør enten han setter til livs steik eller scones. Det er et nytt matminne, som slett ikke er ueffent.
(Her tar Brendan i en kyllingvinge med fingrene, kun for kameraets skyld ... Takk, kjære!)

Krydrede, panerte kyllingvinger
antall porsjoner avhenger av hvordan du serverer, som snacks til fest metter de sikkert 8, til middag med salat og potetbåter, omtrent 4

  • 1,5 kg rå kyllingvinger (dersom vingespissen er på, skjærer du den av)
  • 1,2 dl dijonsennep
  • 1 ss solsikkeolje
  • 2 ts hvitvinseddik eller sidereddik
  • 1 1/4 ss engelsk sennep (Colman's) eller annen skarp sennep, eller 1 1/4 ts Colman's sennepspulver
  • 1/4 ts cayennepulver
  • 2 dl brødrasp, ristet i tørr stekepanne til gyllenbrunt
  • 2 dl revet ost, jeg brukte en godt moden cheddar

  • Forvarm ovnen til 230 grader. Gjør klar to stekebrett (smør dem eller legg på bakepapir dersom de ikke er non-stick). Visp sammen dijonsennep, olje, eddik, engelsk sennep eller sennepspulver, og cayenne i en bolle. Bland sammen brødrasp og ost på en tallerken med kanter. Ta så én og én kyllingvinge og pensle den først med sennepssausen, før du trykker den tykke, kjøttfulle siden av vingen godt ned i brødraspet med ost. Plasser vingene på stekebrett. Når et brett er fullt, og ovnen varm, setter du det inn og steker i omtrent 30 minutter, til paneringen er sprø og vingene gjennomstekt. Vingene kan serveres varme eller ved romtemperatur. 

7 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg, Siri!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Erik sa...

Spørsmålet er: hvis du ikke bor i england, hvor får du tak i kyllingvinger med mye kjøtt i norge når skribenten selv sier at det er mer eller mindre umulig å få tak i?

Maria sa...

Skribenten mener kanskje at vinger med mye kjøtt er nesten umulig å få tak i norge...

Anonym sa...

Man kjører bare over grensa til Sverige og får tak i skikkelige kvalitetsvinger.

Siri sa...

Erik: Jeg tror ikke jeg skrev at det er umulig å få tak i gode, kjøttfulle kyllingvinger, men at jeg tidligere har vært uheldig når jeg har vært på jakt etter dem. I Norge leverer bl.a. Holte gård kvalitetskyllinger, inkludert vinger (søk på "holte gård kylling", så finner du produktsiden deres). Kanskje det hadde vært noe å prøve?
Maria: Det jeg prøvde å få fram, var vel helst at jeg personlig har vært uheldig på kyllingvingeshopping, men nå skal det sies at jeg ikke har handlet kyllingvinger i Norge på over fire år, grunnet utlendigheten min :)
Anonym: Der har man en annen løsning! Moralen får bli: Det går an, man må kanskje bare lete litt :)

Martina sa...

Takk for kjempebra oppskrift! Mine tre mannlige romkamerater (og meg) slukte hver smule:-)

Siri sa...

Martina: Så bra! Alltid gøy med mannlig appetitt :P