mandag 18. juni 2012

Sjokolademarmorerte marengs.

Mitt liv i marengs ser slik ut: Mammas to marengskaker, nærmere bestemt daimkake og en variant av sjokoladekake i langpanne toppet med marengsdyne. Steinharde pikekyss fra pose på super'n, i frikvarteret. Formativ reise til Gøteborg i 14-årsalderen og synet av gigantiske maränger i vinduet til et konditori i nærheten av Trädgårdsforeningen. Eton Mess. Og så disse.
Det rare med marengs er ikke bare at de i det store og hele kun er sukker, luft og eggehviter, men at meningene om dem kan være så delte. Noen klarer ikke å spise dem fordi de mener søtsmaken er for overveldende (da kan jeg forresten hinte om at bitterheten til kakao fungerer fint som en motvekt for det ...), andre mener det er det beste bakverket, fordi marengs jo er fullstendig fritt for fett og dermed nærmeste helsekost (nuvel ...), atter andre liker ikke måten marengs kan sette seg litt fast i munnhulen på, men for visse personer er dette den beste kvaliteten de finner hos denne søtsaken (hei Brendan!).
Uavhengig av din mening om marengs, tror jeg du kan være enig i at det er et rasende imponerende resultat av en prosess som virkelig krever minimalt med anstrengelse fra bakerens side: Skill eggehviter, rør inn sukker over vannbad til det har smeltet, la mikseren få kjørt seg en ti minutters tid, tilsett maisenna, vend inn kakao (ikke mer enn tre vendinger!), plopp marengsen på en bakeplate, la ovnen få kjørt seg i 75 minutter og så har du seks megamarengser som er så langt fra et papp-pikekyss som det er mulig å komme. Dette er intet sjenert kyss, dette er skikkelig klinings.


Sjokolademarmorerte marengs
seks digre marengs
fra Olive

4 eggehviter (fra store egg)
225 g sukker
1 ts maisenna
1 ss kakao

Forvarm ovnen til 150 grader, og gjør klar en bakeplate med bakepapir. Kok opp litt vann i en kjele, ha eggehviter og sukker i en ildfast bolle som passer oppå kjelen (uten å berøre vannet), og rør til sukkeret er helt oppløst og blandingen kjennes varm ut når du berører den. Ta bollen av varmen, og visp med håndholdt mikser (så sparer du litt oppvask) i omtrent ti minutter, til blandingen er blitt tjukk og glinsende marengs. Rør inn maisenna til slutt, og bruk deretter en metallskje til å vende inn kakaoen med kun noen få strøk (tre-fire). Lag seks marengser på bakeplaten ved å ploppe blandingen direkte på den. Senk ovnsvarmen til 130 grader, og stek marengsene i 75 minutter. Skru så av ovnen, og la marengsene stå i den til ovnen er kald. Jeg serverte med delte jordbær.


18 kommentarer:

Anonym sa...

Skal prøves til midtsommersfesten på lørdag!

Siri sa...

Anonym: Fortell hvordan det gikk! Brendan spiste den siste av disse i går ... De står seg med andre ord fint en uke dersom ikke alle forsvinner på lørdag (men det skal du ikke se bort fra at de gjør!).

marit leonie fuglerud sa...

Jeg lagde disse i går kveld...
Ååååååh, så gode!

:)

Linket til bloggen din, på bloggen min. hehe...

Siri sa...

marit leonie fuglerud: Så bra at de slo an! Takk for lenke :)

Malin sa...

Første gang jeg har lagd marengs selv, men ord kan ikke beskrive hvor gode disse ble! Hallelujah! Er forresten veldig glad i bloggen din :)

Siri sa...

Malin: Så bra at de ble en suksess, er så gøy å høre!(Og det er selvfølgelig kjempehyggelig å høre at du liker bloggen også!)

Anonym sa...

Disse lagde jeg i går, og de ser helt herlige ut. Har bare hatt en liten smakebit, men de er absolutt gode. Takk for god oppskrift! Jeg lagde de riktignok en del mindre,så jeg fikk 13stk. Jeg måtte steke de i bortimot 3 timer og lot de stå i ovnen over natta fordi noen var fremdeles så bløte i midten. Tror disse vil slå ann på tur i dag:)

Siri sa...

Anonym: Så artig å høre at du har prøvd dem, smart å lage dem mindre for å ta med på tur! Håper de blir en suksess :)

Magnhild sa...

NAMNAM!! Må prøves:)
Men skal maizenaen piskes inn med mixer til slutt el røres inn for hånd? Og hvorfor maizena? ;) blir disse litt seige?

Siri sa...

Magnhild: oppskriften forteller deg når maisennaen skal i, helt til slutt :) De er litt seige inni, ja! Takk for kommentar :)

Magnhild sa...

Ja det fikk jeg med meg,men lurte på om den skulle røres for hånd el piskes i,el er det ikkje forskjell på det? :)

Siri sa...

Magnhild: Det er bare å la mikseren gå og piske maisennaen inn :) Beklager at jeg misforsto spørsmålet!

Anonym sa...

Hei!

Så flott blogg - her var det mye spennede:)
Disse ser veldig gode ut! Går det an å bruke denne oppskriften til Pavlova også?

Siri sa...

Anonym: Takk for hyggelig kommentar! Jeg har en egen oppskrift på pavlova på bloggen, her - hvis du vil ha en kakaomarmorert versjon av den, er det bare å røre inn 1 1/2 ss kakao i den, på samme måte som her - det burde gi samme effekt!

Anonym sa...

Vil anbefale å IKKE bruke maisenna, personlig synes jeg ikke det har noen funksjon og det kan sette litt smak og/eller gjøre dem kornete synes jeg. Fungerer like godt uten :)

Siri sa...

Anonym: Interessant!

Anniken Iversen sa...

Dette er den beste oppskriften på marengs jeg vet om! Håper du fortsetter med denne matbloggen :)

Siri sa...

Anniken Iversen: Så hyggelig at oppskriften er en suksess! Og tusen takk for hyggelig kommentar - det blir ikke så mye blogging om dagen, men hvem vet, plutselig får jeg ånden over meg :)