torsdag 14. juni 2012

Bulgursalat med asparges, reddiker og geitost.

Igjen begynner aspargessesongen å dra seg mot slutten, og igjen begynner jeg å panikkhandle britisk asparges når jeg ser den. Frankrike-ferien falt jo midt i selve aspargesfesten, men heldigvis dukket de grønne gledessprederne opp på franske markeder og menyer også (sammen med den hvite varianten, som visstnok er mer populær enn den grønne der borte - av uviss grunn). 

Reddikene hadde breid seg ut over hele grønnsaksbedet da vi kom hjem, så jeg var på jakt etter en fin måte å kombinere asparges, reddiker og litt god geitost som minnet meg om ferie og bekymringsløs tilværelse, på. Internett er som vanlig en uutømmelig kilde til inspirasjon, og jeg kom over denne salaten på det amerikanske nettstedet The Kitchn. Den ble malen for en salat som er like god til middag som til lunsj, der råvarene virkelig får lede an.

Bulgur blir ofte satt i skyggen av sin nære slektning couscous, sikkert fordi den tar litt lengre tid å tilberede. Den er imidlertid verdt de ekstra minuttene, og personlig er jeg veldig glad i den ekstra tyggemotstanden og de pene, nesten diamantformede grynene. Og så er jeg svak for ordet "bulgur". Det lover på en måte godt, på en godmodig måte.
Dette er en fin forsommermiddag for to, særlig når dere har forspist dere på hache-biff i Frankrike, og kanskje spesielt med et glass av den gode Bourgogne-hvitvinen dere tok med dere hjem over kanalen.

Bulgursalat med asparges, reddiker og geitost
to sjenerøse porsjoner

200 g bulgur
1/2 ss extra virgin olivenolje
en klype havsalt
en bunt asparges
70 g erter (omtrent 150 g med belger)
skall og saft av en halv sitron
en halv boks kikerter, eller omtrent 100 g nykokte kikerter som har ligget i bløt natten over
fem-seks reddiker, skåret i tynne skiver
en liten bunt flatbladet persille, hakket
en liten neve gressløk, hakket
omtrent 50 g fast geitost (Bruk mer eller mindre alt etter hvor glad du er i geitost. Jeg går alltid for det første alternativet.)

Ha bulguren i en bolle med lokk, hell på kokende vann til det dekker bulguren, tilsett olivenoljen, rør og sett på lokket. La bulguren stå i omtrent 30 minutter og rehydrere (men sjekk innpakningen - det kan hende din bulgur trenger mer/mindre tid). Imens koker du opp en kjele med vann, og salter det godt. Brekk av endene av aspargesene, og skjær dem i biter omtrent fem cm lange. Ha asparges og erter i kjelen med kokende vann, og kok til grønnsakene er såvidt møre, ikke mer enn ca. fem minutter. La dem renne godt av, og skal du servere salaten ved romtemperatur, eller hvis du tilbereder den dagen i forveien, skyller du grønnsakene med kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Ha grønnsakene i bollen du skal servere salaten i, tilsett skall og saft av sitron, kikerter, reddikskiver, persille, gressløk og geitost. Når bulguren er klar, tilsetter du den også, og blander alt forsiktig sammen. Avslutt med litt ekstra gressløk og en klype havsalt. Salaten kan serveres varm eller ved romtemperatur.


Ingen kommentarer: