Det er ikke hver dag man får spise boller fylt med krem, pynte bordet med kvist og kvast man har knyttet fjær i grelle farger på, og få kombinert hjemlengsel og en følelse av nasjonal stolthet ved å opprettholde norske tradisjoner i en utenlandsk setting. Hvert år feirer vi syttende mai med et besøk på puben, og hvert år baker jeg fastelavnsboller og plundrer med et fastelavnsris til denne merkedagen i mørkeste februar.
Det er det rare med å være utenlands – vi hadde alltid fastelavnsris på stuebordet hjemme i Oslo, men vi bakte sjelden fastelavnsboller. Når man er ute, føler man imidlertid en viss plikt til å være en eksemplarisk nordmann og produsere det beste fedrelandet har å by på, til uforvarende briter; hva sier vel norgesreklame som pisket krem, gjærbakst og fjærkledd buskas på bordet?
Etter tre og et halvt år i England, har jeg imidlertid erfart at baking ikke alltid er smertefritt med britiske ingredienser. Det var Signe Johansen, forfatter av den skandinaviskinspirerte kokeboken Scandilicious, som først tipset meg om å bruke fint speltmel i stedet for det britiske "plain flour" i baksten min, etter at jeg hadde klaget min nød på Twitter om uforutsigbarheten til akkurat denne meltypen. Det var blitt litt for mange steinharde, uelastiske pizzaer og skuffende, tørre brød, og jeg kunne ikke skjønne hvorfor. Befinner du deg på de britiske øyer, kan jeg derfor anbefale å bytte ut hvetemelet i oppskriften nedenfor med lik mengde fint speltmel. Forutsigbarhet er en undervurdert dyd, i hvert fall for denne bollebakeren.
Fastelavnsboller
inspirert av Den rutete kokeboken av Ingrid Espelid Hovig
10 til 12 boller
75 g smør
3 dl melk
50 g gjær
½ ts salt
1 dl sukker
1 egg
½ ts hornsalt
9 dl hvetemel eller fint speltmel (ca. 500 g)
Egg til pensling
Pisket kremfløte, til fyll
Litt melis, til pynt
Smelt smør og ha melken i. Varm blandingen til 37 grader, rør ut gjæren i litt av blandingen, ha i resten av melken, salt, sukker og egg. Bland hornsaltet med litt mel og rør det i. Arbeid i så mye mel at det blir en god deig. Hev i 20 til 30 minutter. Del deigen i mellom 10 og 12 emner og trill til glatte boller, la dem så etterheve i 20 minutter. Pensle med egg. Stek bollene i mellom 5 og 10 minutter ved 250 grader. La bollene avkjøles på rist, og del dem i to før du fyller dem med pisket krem. Sikt litt melis over hver bolle til slutt.
4 kommentarer:
Hei!
Oppdaget bloggen din i går, og jeg digger den!
Fine bilder, koselige små tekster og god mat - stas :)
Hilsen Margrethe
Margrethe: Så koselig at du liker bloggen, tusen takk for trivelig kommentar!
evig sent, men kom over bloggen din i dag. Hvor får du kjøpt hornsalt i England?
Annka: Akkurat disse bollene bakte jeg i Norge, så var aldri på jakt etter hornsalt mens jeg bodde i England. Det er mulig det lønner seg å prøve på Holland & Barrett eller annen type "helsekost", eventuelt høre med et av de større supermarkedet om det er noe de kunne vurdere å ta inn i sortimentet. Verdt et forsøk!
Legg inn en kommentar