Fra tid til annen trenger man en kjeks. For eksempel når man er opptil flere verdenshav unna kjæresten. Eller når man akkurat har startet for seg selv, og det går litt for lenge mellom hvert oppdrag. Eller dersom det er onsdag.
Maryland cookies pleide å være favorittkjeksen min, da jeg var ung og dum og enda ikke hadde smakt Pim's, en på alle måter mer sofistikert bakevare, naturellement.* Og det skal sies: Har man først valget mellom å gjenskape Maryland cookies og Pim's med bringebær på sitt eget (hytte-)kjøkken, ja da tror jeg førstnevnte er tryggest å starte med. Å hakke små sjokoladebiter er tross alt enklere enn å drasjere en sukkerbunn med gelélokk med sjokolade. Aner det meg.
Jeg er fullt klar over at jeg allerede har en sjokoladekjeksoppskrift på denne bloggen, men det er en viktig grunn til at det trengs (minst) en til: Den andre oppskriften er kun til julebakst i mitt hode, og dermed trenger jeg en helårskjeks med sjokolade også, en jeg kan lage på en halv time når nøden er som størst. Og det var den i dag morges, kl. 09.01. I takt med kjenningsmelodien til Nitimen på P1 fant jeg fram kokesjokoladen og gikk til verks.
Og hvilket under en god kjeks er! Klokken er nå 12.49, jeg har spist opptil flere kjeks, drukket litervis med kaffe og føler allerede at trenden med kjærester på andre siden av havet og mangel på business i oppstartsfasen er i ferd med å bli historie. Man må ha troen, og kjeksen.
*Det er selvsagt skummelt for en matblogger å innrømme at hun har satt pris på ferdigkjøpte bakevarer ... Men som de fleste normale barn, syntes jeg at all kjøpemat var tusen ganger mer spennende enn hjemmelagde greier. Jeg innser at dette kommer til å bli et hjertesukk når jeg eventuelt selv får barn en gang. Men i kjeksens ånd: Den tid, den sorg. Digresjon slutt.
Hjemmelagde Maryland cookies
omtrent 50 kjeks
inspirert av en oppskrift i boken Matglede for alle
Dette er ikke harde kjeks, som de Maryland cookies du får kjøpt i butikken. Ellers er de overraskende like originalene på smak. Neste gang jeg lager dem, tror jeg også jeg vil tilsette 1/4 eller 1/2 ts salt.
200 g smør
1 dl sukker
1 dl brunt sukker
2 egg
1/2 plate kokesjokolade
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Forvarm ovnen til 180 grader, og gjør klar et par bakeplater med bakepapir. Rør smør og begge typer sukker til en luftig krem med mikser, og rør inn eggene ett om gangen. Hakk kokesjokoladen i bittesmå terninger (du vet jo hvordan en Maryland cookie ser ut), og bland mesteparten av dem med mel, bakepulver og vaniljesukker. Rør melblandingen i smørblandingen. Bruk to teskjeer til å plassere små deigkuler på de bakepapirkledde bakeplatene, pass på å la det vare god plass mellom hver, for disse kjeksene flyter ut under steking. Stek kjeksene i 10 til 12 minutter, til de er gylne. Avkjøl på rist. En kopp kaffe er nesten et must.
5 kommentarer:
Så utrooolig godt ut!
Olgamor: Tusen takk!
Lagde disse med lillemor på fredag, fantastisk gode! Vi brukte melkesjokolade da, siden det var det jeg hadde.
Tusen takk for nydelig oppskrift :)
Lagde disse. Ble utrolig gode, og syns selv de smakte bedre dagen etter :)
Kristine: Så bra at de ble en suksess!
Anonym: Gøy å høre, mange ting blir ofte bedre etter en dag eller to :)
Legg inn en kommentar