fredag 21. september 2012

Min lasagne.

Høsten bringer med seg både dette og hint. Bjørnebær. Nye sko. Nytt arbeidsliv. (Selvstendig næringsdrivende! Iik!). Og en endring i maten man får lyst på.
For når regnet pisker mot rutene og skjerfet står rett ut når du er ute og går tur, da er det godt å komme hjem til noe som sier "velkommen!" med åpne armer og ikke bryr seg om nesen din renner eller du har godt av én kalori mindre den kvelden. Da er det godt å komme hjem til lasagne.

Min lasagne er som mange andre lasagner: lag på lag med kjøttsaus og hvit saus, men så et eget lite stratum innimellom, i form av denne karen her:
Det var i ostebutikken i Cambridge jeg fikk tips om å bruke taleggio i lasagne. Jeg hadde egentlig tenkt å kjøpe en engelsk ost, Berkswell, til lasagnen min, men mannen i ostedisken ble forferdet over tanken på å bruke en så råflott ost i en oppskrift hvor den til en viss grad forsvinner i alle de andre komponentene. Han foreslo taleggio, som både kommer fra samme opphavsland som lasagnen og som er rimeligere i drift. Jeg fant imidlertid fort ut at i Norge er ikke taleggio like lett å oppdrive overalt, så osten på bildet er faktisk norsk Port Salut, et fint taleggio-alternativ. Tynne skiver mellom lagene gir denne lasagnen noe ekstra, selvfølgelig kalorimessig, men aller viktigst, smaksmessig.

Lasagne er høstmat på to måter: Det varmer, og det tar tid å lage fra bunnen av. Velg deg dermed en forblåst, våt høstdag, og lag lasagne. Du trenger ikke å gjøre så mye annet den dagen, gå på kino kanskje, eller skrive innlegg til bloggen din, eller muligens ta litt oppvask. Men å lage lasagne, det fungerer fint som et prosjekt for seg selv, og det kan ta så lang tid du vil. Luksus, ikke sant?
Resultatet blir deretter. Når man har svettet over grytene i lengre tid, bør man jo i det minste bli belønnet for strevet, og det blir du i bøtter og spann her. Lasagnedagen kan være en hvilken som helst dag, men jeg favoriserer blygrå søndager med lite håp om solskinn. Sett på radioen, finn fram en romslig, ildfast form og sett i gang med å kose deg.


Siris lasagne
inspirert av mange lasagneoppskrifter
mange porsjoner, minst 6 til middag

500 g kjøttdeig
2 ss olje
1 løk, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hakkede tomater
1–2 ss tomatpuré
noen kvern pepper
1 ts salt
1 ss frisk basilikum, revet
1 dl vann (bruk boksen med hakkede tomater)

1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan
1 ts salt
½ ts pepper
¼ ts malt muskat

200 g taleggio eller Port Salut, skåret i tynne skiver

1 pakke lasagneplater, helst med egg (con uovo)

Brun kjøttdeigen i oljen i to omganger. Ha all kjøttdeigen tilbake i panna, tilsett løk, hvitløk, tomater, tomatpuré, salt, pepper og vann. La putre i omtrent 20 minutter, men gjerne lenger, til sausen tykner. Dryss over revne basilikumblader. Krydre med salt og pepper. Forvarm ovnen til 225 grader.

Imens lager du den hvite sausen. Smelt smøret i en liten kjele på svak varme og rør inn hvetemelet. Spe med melk under omrøring, og la sausen koke i omtrent 10 minutter, til tykner noe. Ikke bli stressa om den ikke tykner så mye som du ønsker, det vil ikke spille noen rolle i det endelige resultatet. Ha i parmesan, og la den smelte. Smak til med krydder.

Legg først et lag hvit saus i en form (min er en Pyrex-glassform ca. 30 x 20 cm), legg lasagneplater til det dekker oppå, og ha deretter et lag kjøttsaus på. Dekk med skiver av taleggio eller Port Salut. Ha så mer hvit saus, lasagneplater og kjøttsaus oppå, avslutt med hvit saus og de siste skivene med taleggio / Port Salut. Stek lasagnen i mellom 30 og 40 minutter, til lasagneplatene er blitt møre og osten er pent brunet på toppen. La lasagnen hvile noen minutter før servering, og la den få følge av en grønn salat. Et glass kraftig rødvin er heller ikke feil i høstmørket.


15 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg, Siri!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

haihi sa...

Jeg laget også lasagne denne uke. Definitivt höstmat!

Anonym sa...

Nam nam
God høst- vintermat. Neste gang prøver jeg din variant. Spennende med ditt forslag til ost.
Jeg legger bloggen din i favorittfeltet for senere besøk.

:)

Siri sa...

Magne: Takk for det!
Anna: Det er så godt!
Anonym: Så koselig at bloggen inspirerer til gjenbesøk!

Anonym sa...

puh!! Du burde advare mot ehm..sterke dufter.. fra den smelta osten! ;p

Siri sa...

Anonym: Port Salut er en litt kraftig ost, ja. Men syns du ikke det smakte godt allikevel? Jeg syns det skjærer så fint gjennom og gir hele retten et lite løft :)

Renate sa...

Nam dette både så og hørtes veldig godt ut! Noteres ned.

Anonym sa...

Hvor i Norge får man kjøpt denne osten?

ninabakke sa...

Nam :) Lasagne er så godt i mange fasonger og variasjoner! :)

Beate Kiste sa...

Skal jammen prøve med Port Salut neste gang jeg lager lasagne - og det gjør jeg ganske ofte :)
Men et tips til deg er å lage lasagne platene selv, veldig lite jobb og blir enda bedre!
Til denne porsjonen ville jeg brukt 2 egg, 200 g mel, litt salt og litt olje. Er enklest med pastamaskin, men skal visst være fullt mulig uten også.

Siri sa...

Renate: Den er verdt et forsøk!
Anonym: Tine produserer norsk Port Salut, så den er tilgjengelig i mange matvarebutikker. Jeg kjøpte min i en Meny-butikk.
ninabakke: Det er det! Super høstmat :)
Beate Kiste: Hjemmelaget pasta er fantastisk, og et annet prosjekt som passer fint en kald høstdag! Jeg har prøvd det tidligere, men akkurat nå har jeg ikke pastamaskinen min for hånden.

Anonym sa...

Min generelle mening er at mat og oster er at den skal lukte som de er på vei inn og ikke på vei ut.

Ellers høres lasagne himmelsk ut.

Siri sa...

Anonym: Det er det med smaken, den er som baken :P Personlig elsker jeg skikkelig stinkende ost. Liker du parmesan? Du kan fint rive parmesan mellom lagene som en erstatning for Port Salut. Mozzarella er også et mildt og fint alternativ.

Slavica sa...

Hello, I spotted you on the Blog of NordicNibbler where you commented on the food-situation. This is some very authentic lasagna you made there. The only things we don't do is adding parmesan to the bechamel sauce and using basil in the dish. The sauce is there to "neutralize" the dish a little bit since we love to salt the mince in lasagna quite a bit so parmesan would be "too much". The parmesan goes on top of the dish during the last few minutes in the oven...ALOT of it. And contradicting every stereotypical beliefs: we use parsley and not basil in the sauce. It does look lovely however. I am tempted to make your version next week... lovely Blog you have here.

lots of love

Siri sa...

Slavica: Thank you so much for a lovely and informative comment! And isn't Nordic Nibbler's blog great?