Nå er det surt i kolonihagen. Jeg har en liten oljeovn, som kjapt får spredt varmen i den lille hytta, men jeg skrur den alltid ned om kvelden. Dermed er morgenene rene kappløp om å få skrudd på ovnen, satt på kaffetrakteren og hevet seg inn under dyna igjen, til ovnen har fått gjort jobben sin, kaffetrakteren har mumlet seg ferdig og temperaturen har rukket å bli noe høyere enn de 14 gradene den har ligget på innendørs de senere morgenene.
Men med kaldt vær kommer også den beste tiden på høsten,
de vakreste fargene og den blåeste himmelen. Det er ikke å forakte, og det er
akkurat fargene som gjør det fortsatt trivelig å bo i kolonihagen. For den er
jo, når sant skal sies, egentlig et sommersted.
På søndag, etter å ha vandret ut forbi Aker Brygge for å
titte på det nye Astrup Fearnley-museet,
kom jeg hjem til det som kjentes ut som en bare lettere opptint isboks. Da var
det på med oljeovnen, men stekeovnen også. Innimellom har man
behov for mat som sprer varme gjennom både ingrediensene, duften mens den
putrer og dampen fra tallerkenen. Dette er akkurat sånn mat.
Det var ikke så mye skapene hadde å by på denne søndagen,
men den som leter, finner, og en pakke chorizopølser fra Grøstad samt en pose
spelt fra Via Italia i Mathallen (gå! handle! gled deg!), i selskap med to
heller gustne gulrøtter, fikk et hett møte i gryta. Det satte både pølsene, gulrøttene og
jeg svært stor pris på.
Pølsegryte med spelt og gulrøtter
Jo mer krydrede pølser, jo bedre, da stikkordet her er varme. Chorizo fra Grøstad er
akkurat passe hete, men dersom dine pølser er dvaskere i skinnet, kan du hive
oppi en teskje tørkede chiliflak samtidig med hvitløken.
2 ss solsikkeolje
450 g krydrede pølser av god kvalitet (jeg sverger
til chorizo fra Grøstad Gris)
2 eller 3 gulrøtter, skåret i skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
200 g spelt (farro)
6 dl grønnsaks- eller hønsekraft (buljongterning går
fint)
en liten neve persille, hakket (pluss en kvast til
pynt, hvis du har behov for et estetisk løft)
Skjær pølsene i korte stykker, omtrent så lange som en
halv vinkork. Varm oljen i en gryte, ha oppi pølsebiter og gulrotskiver og la
det frese på ganske sterk i varme i en fem minutters tid, til fettet har begynt
å renne av pølsene og de er begynt å få fin farge. Tilsett hakket hvitløk, og
fres videre ett minutt. Ha så oppi speltgryn og laurbærblad, og rør godt, slik
at grynene får rullet seg i fettet fra pølsene. Ha oppi kraft, kok opp og la det
hele putre i omtrent 25 minutter, til speltgrynene er kokt og det hele har tyknet
litt. Smak, krydre med salt og pepper hvis nødvendig, og rør inn hakket
persille. Server rykende varm, gjerne på
en svært sur dag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar