Etter to uker hos bestemor, der vegetar er et fremmedord, grønne grønnsaker er fy og pasta kun er makaroni i fiskepudding, kan det fort bli en uke med pasta og brokkoli/rosenkål/grønnkål i diverse utgaver, sånn for å få en myk overgang til "vanlig" hverdagsmat igjen. Og så er det rart hvor mye en stakkars globalisert nordmann kan savne parmesan, sånn midt oppi førjulsstri og småkakebaking. Så dette er en førjulspresang til både de som tror de hater rosenkål, de som ikke har spist pasta på opptil flere uker og selvfølgelig også til de som bare har lyst på en knakende god og lettlagd middag.
Oppskriften nedenfor trenger altså ikke bacon, sånn helt ærlig. Det er rosenkålen som spiller hovedrollen, og i selskap med sjalottløk, hvitløk, balsamicoeddik og et lite tårn av parmesan, savner du ikke grisen i det hele tatt. Hei grønn torsdag, neste mandag er det ribbe på tallerkenen?
Pasta med rosenkål og bacon (kanskje)
3 porsjoner
450 g rosenkål
1 ss olivenolje
150 g bacon, i terninger
2 sjalottløk, skåret i tynne skiver
2 fedd hvitløk, most
0,5 dl kyllingkraft
omtrent 1 ss balsamicoeddik
omtrent 1 ss balsamicoeddik
270 g
spaghetti
0,8 dl pinjekjerner,
ristet
salt og pepper
parmesan til servering (valgfritt)
salt og pepper
parmesan til servering (valgfritt)
Kok opp en stor kjele med vann, og tilsett en sjenerøs
mengde salt.
Skjær av stilkendene på rosenkålen, og skjær dem i tynne skiver. Du kan gjøre dette i en kjøkkenmaskin (med ekstrautstyret for skjæring av skiver), eller manuelt med en kniv.
Varm oljen i en stor stekepanne på middels varme, og tilsett bacon. Fres i 5 minutter, til baconet er blitt ganske sprøtt. Tilsett sjalottløk og hvitløk i panna, og stek videre til sjalottløken er mør (omtrent 5 minutter til).
Varm oljen i en stor stekepanne på middels varme, og tilsett bacon. Fres i 5 minutter, til baconet er blitt ganske sprøtt. Tilsett sjalottløk og hvitløk i panna, og stek videre til sjalottløken er mør (omtrent 5 minutter til).
Ha pasta i kjelen med vann, og kok så lenge som det står på pakken.
Ha rosenkål, balsamicoeddik og kyllingkraft i stekepanna, krydre med pepper (vær forsiktig med å tilsette salt, baconet og kraften kan ha gjort retten ganske salt allerede - smak!). Bland alt godt sammen, og la det steke videre til rosenkålen er blitt mør, men ikke har kollapset helt (tyggemotstand er en god ting!).
Ha rosenkål, balsamicoeddik og kyllingkraft i stekepanna, krydre med pepper (vær forsiktig med å tilsette salt, baconet og kraften kan ha gjort retten ganske salt allerede - smak!). Bland alt godt sammen, og la det steke videre til rosenkålen er blitt mør, men ikke har kollapset helt (tyggemotstand er en god ting!).
Når pastaen er klar, lar du den renne av i et dørslag og har den over i stekepanna .Tilsett pinjekjerner, bland godt, smak eventuelt til med salt og pepper, og server. Jeg syns det passer godt med parmesan her, så plasser gjerne et rivjern og en parmesanbit på bordet.
7 kommentarer:
Det høres utrolig godt ut! Jeg liker rosenkål uansett, men den er virkelig ekstra god når den er tynnskåret og servert med gode ting som bacon og/eller nøtter. Og pasta i tillegg - hva mer kan man ønske seg? :)
Nam!! Ser kjempegodt ut! En spennende kombinasjon som jeg må teste ut :)
Fra kjøkkenbenken: Rosenkål er så undervurdert! Godt å høre at vi er flere som setter pris på den.
Helene: Den er virkelig verdt et forsøk, rosenkål + pasta = sant!
Hei!
Har akkurat kommet over bloggen din - liker den veldig godt, spesielt språket, men også matoppskriftene. Har et (litt dumt?) spørsmål vedr. rosenkål: Bruker du noen gang den frosne utgaven? Jeg er fersk som rosenkål-bruker, og hadde problemer med å få tak i ikke-fryst i Oslos søndagsåpne butikker (da forsøkte jeg meg ikke på div grønnssakshandlere nede i sentrum, de hadde sikkert hatt det..). Håper du fortsetter å poste, både oppskrifter og betraktninger!
Vh Gunhild
gunhildfu: Takk for koselig kommentar! Jeg pleier å bruke fersk rosenkål, og pleier ikke å ha så fryktelig vanskelig for å finne det, men søndagsåpne butikker kan være slunkne! Akkurat i denne oppskriften tror jeg fersk rosenkål er best, siden den spiller "hovedrollen", men når det er sagt ser jeg ingen grunn til ikke å prøve med den frosne varianten, bare tin den først! Og fortell hvordan det gikk!
Har nå forsøkt meg noen ganger med frossen utgave, det fungerte greit, synes jeg. Dampet den i et par minutter, før jeg skar den i skiver og hadde i sammen med resten. De ytterste bladene går litt i oppløsning, så visuelt ser det kanskje ikke like bra ut som med fersk. Men smaken er god. Er herved rosenkål-nyfrelst - godt, sunt, enkelt, billig! Skal teste ut den ferske også.
gunhildfu: Så bra at du testet med frossen rosenkål, nyttig å vite for andre som også sliter med å få tak i den ferske typen!
Legg inn en kommentar