lørdag 8. desember 2012

Skriverfruens kaffekaker.

Skriverfruens kaffekaker må nærmest kunne regnes for en nordnorsk hemmelighet. Og nordlendingene har holdt dem skjult med god grunn: De er så gode at det lett kan gå over styr. I en tvekamp mellom skriverfruens kaffekaker og brune pinner, kan pinnene bare gå og legge seg, fruens kaker er nemlig sofistikerte av utseende, latterlig enkle å lage og har noe brune pinner definitivt ikke har: Et tiltalende, besnærende navn.
Og navnet "kaffekaker" er overmåte treffende: Jeg kan nesten garantere at det ikke finnes en bedre partner til en kopp tradisjonell, norsk, Moccamaster-trukket filterkaffe enn nettopp fruene. De har en tendens til å være de første kakene det blir tomt for i kakeboksene i spiskammerset til bestemor, og det er ingen tilfeldighet. Disse kakene har karisma.
Melispynten er snasen, og det er viktig med litt mandelessens i den for å få den ultimate versjonen av skriverfruens. Mange pynter kakene enkelt ved å sprøyte en bred stripe melis langs hele leiven før den skjæres i biter, men for meg er "skriften" på kakene det viktigste elementet - det er tross alt skriverfruens kaker det er snakk om. Som man ser, er mine sprøytekunnskaper ikke de ypperste, men som bestemor sier: Alt havner jo samme plass allikevel.

Hva en skriverfrue gjør, kan man selvsagt spørre seg om - men at hun har peiling på kaker, det er det ingen tvil om.
Noen nordnorske postkort. Sånn for å sette an tonen.
Skriverfruens kaffekaker
ca. 60 kaker

200 g smør eller margarin
200 g sukker
1 egg
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker eller 6 dråper vaniljeessens
3 ss kakao
Pynt:
melis
vann
mandelessens


Smør/margarin og sukker røres hvitt og porøst med mikser. Tilsett egget, og la mikseren røre det godt inn. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker (bruker du vaniljeessens, tilsetter du den med egget) og kakao, og tilsett litt av denne melblandingen mens mikseren går. Slå så av mikseren, og rør resten av melet inn for hånd. Elt deigen sammen, og la den stå kaldt noen timer.

Sett ovnen på 190 grader. Gjør klar to bakeplater med bakepapir. Ta deigen ut på melet bakebord, del deigen i to, og del så hver av de to delene i tre mindre biter. Trill hver bit ut til en pølse som er like lang som bakeplate, legg deigpølsa på bakeplaten og trykk den helt flat med melet håndflate. Du får plass til tre pølser på hver plate, la det være luft mellom dem. Stek leivene i omtrent et kvarter, til de har fått fin farge og er litt faste å ta på. Ha dem over på en skjærefjøl, og skjær dem i 8 til 10 cm brede biter på skrå mens leivene fortsatt er varme.

Lag melisglasuren ved å røre ut litt vann i en kopp med melis, til du har en passelig tykk blanding som kan sprøytes ut med sprøytepose. Smak til med litt mandelessens (valgfritt), ha blandingen i en liten plastpose, klipp et lite hull i det ene hjørnet av posen og dekorer kakene som du ser på bilde, med en rett strek eller etter eget hode. Oppbevar skriverfruens kaffekaker i tett boks, der holder de seg i flere uker på et kjølig sted (som spiskammers, kjeller eller en kjølig entré).



6 kommentarer:

Haihi86 sa...

Bakte disse idag. En suksess, tusen takk for oppskriften! Vi var seks jenter på en julbakst ettermiddag og alle bakte en sorts kaker, mao nå har jeg seks sorter julekaker.

Siri sa...

Anna: Så bra at de ble vellykket! Hvordan forklarte du hva kakene het på finsk ...?

KariMarit sa...

Gode kaker dette ja, og de er velkjente i Nord-Østerdalen på Os iallfall��

Siri sa...

KariMarit: De er kjempegode! Godt de er kjent flere steder i landet, ikke bare i nord-Norge!

Unknown sa...

Bor i Nord-Norge, men lærte å lage disse av min tante i Råde. Helt klart yndlingsjulekakene, forsvinner fortere enn svint :) Bruker grønn glasur :)

Siri sa...

Hanne Merete Johnsen: Så hyggelig å høre om andre som har disse som juletradisjon!