Solbær har i mitt hode dessverre vært entydig med én ting fram til nå: Forkjølelse. Solbærtoddy var mammas foretrukne medisin når jeg var dårlig som
liten, og smaken av varm solbærsaft har dermed automatisk blitt synonymt med
sår hals, øreverk og ullent hode. Man skal ikke undervurdere kraften av
smaksassosiasjoner.
Vi har én solbærbusk i kolonihagen, som i 2013 har hatt et
særdeles dårlig år (muligens fordi en viss nyslått kolonist glemte å beskjære den i våres ...). Det blir derfor lite å hente til solbærsaften
jeg uansett ikke ville kokt, men jeg hadde faktisk tenkt å prøve meg på
solbærgelé. (Laget for øvrig ripsgelé for første gang i år, snadder! 900 g rips
+ 900 s sukker, kok opp med stilker og alt, kok i nøyaktig 9 minutter, hell
over i klede for å renne av, steriliser glass i ovnen ved 100 grader, ha den
ferdig avrente geleen på varme glass, vær såre fornøyd med deg selv resten av uka.) Det ble ikke gelé, men derimot ble det
solbærsirup, et fantastisk tilbehør til vaniljeis for å gjenskape klassikeren sol-is, til å vende inn i marengs og til denne, sommerens enkleste dessert.
Konseptet er enkelt: Rips med yogurt i stedet for vaniljesaus,
og med spenstig solbærsirup som søtningsmiddel i stedet for, eller i tillegg
til, sukker. Som så mange andre gode retter, ble denne desserten til i et klassisk
nød-lærer-naken-vertinne-å-spinne-øyeblikk, da jeg trodde jeg hadde vaniljesaus til
ripsen og det viste seg at ops! den var spist opp dagen i forveien. Da tenker
man nytt, om ikke akkurat revolusjonerende.
Sirupen ble laget til marengsen nevnt ovenfor, men er
faktisk enda bedre uten videre varmebehandling. Da kommer virkelig solbærsmaken til sin rett, så
langt fra toddy og forkjølelse som du kan komme, samtidig som du får en dessert som i tillegg til å smake sommer, til og med kanskje skremmer bort noen basiller. Den skremmer i
hvert fall ikke bort middagsgjestene dine.
Rips med gresk yogurt og solbærsirup
per porsjon
2-3 dl rips, renset + noen fine klaser til pynt
1 dl god gresk yogurt
1 til 2 ss solbærsirup (oppskrift nedenfor) + 1 ts til pynt
Ha rips, yogurt og solbærsirup i en blandebolle, og vend alt
forsiktig sammen. Fyll opp i ønsket serveringsmiddel, som et pent glass eller
dessertbolle. Ringle over den siste teskjeen med sirup og avslutt eventuelt med
en liten ripsklase på toppen.
Solbærsirup
etter oppskrift fra Hugh Fearnley-Whittingstall
gir et par dl sirup
200 g solbær, renset
to ss vann
25 g melis
Ha solbær og vann i en liten kjele, la det koke til bærene
blir myke og safter seg. Press blandingen gjennom et finmasket dørslag for å
fjerne frø og annet rusk, ned i en liten bolle. Rør inn melis, og smak. Sirupen
skal være litt syrlig, men dersom hvis du syns den er i overkant sur kan du
selvsagt tilsette litt mer melis. Sirupen står fint i kjøleskapet noen dager
(min har holdt seg fint i fire dager i bolle med lokk).
2 kommentarer:
Bærdesserter er alltid en vinner!:)
Jeg er litt sløv med å beskjære solbærene mine, men får alltid bra avling. Det kan være at du bør gi busken mer gjødsel:)
Cathrine B: Takk for tips!
Legg inn en kommentar