søndag 22. september 2013

Krabbekaker med chili og vårløk.

Sjokkerende nok har denne bloggen ikke en egen skalldyrkategori. Som det går fram av menyen  litt lenger ned til høyre, har jeg oppskrifter som dekker en god del råvarer du måtte finne i kjøleskapet samt visse spesialinteresser (7 pannekakeoppskrifter, 26 (!) som inneholder ost). Men skalldyrene glimrer altså med sitt fravær, og det er ikke grunnet manglende popularitet. Det kan faktisk hende det er nettopp derfor det mangler skalldyroppskrifter - de slukes for fort her i huset til å rekke å bli dokumentert.
 Jeg hadde imidlertid planlagt å lage krabbekaker såpass lenge at når det først skjedde, sto kameraet klart på kjøkkenbenken. Krabbekjøttet, hele 500 gram kjøtt fra krabbens klør, var halt i land av kjæresten til mamma. Det bør også nevnes at han fisker hummer når den sesongen kommer (nedtellingen har selvsagt startet), så at jeg skal ha en blogg kjemisk fri for skalldyroppskrifter skyldes i hvert fall ikke mangel på råvarer.
Det skal også sies at jeg gleder meg aller mest over skalldyr på enkleste vis: sitronbåt i den ene hånda, en diger skål med duggfriske reker midt på bordet og tjukke skiver helt hvit loff i brødkurven. Majonesen kan jeg spare meg for, men smør på loffen er essensielt. Det, og et så ruvende resultat som mulig, etter nitid klyping, draing og skrelling av hver lille reke. Etter hvert har skummende øl blitt et nødvendig tilbehør - hvitvin føles for pent for den noe primitive karakteren til et skikkelig godt rekemåltid. Men nok om rekene.
Krabbekaker har jeg alltid forbundet med amerikanere, de er litt dekadente og luksuriøse og over the top, som det heter på godt norsk - men det gjetter man ikke ved å se på dem. De ser i bunn og grunn ut som vanlige fiskekaker, men ser man nøyere etter, oppdager man de fine "trådene" krabbekjøttet består av. Krabbekjøttets natur bidrar til en mykere og luftigere konsistens enn fiskekaker - derfor trenger de også et par timer i kjøleskapet før de stekes, så de utvikler en gyllen skorpe i stekepanna.

Kakene er ellers lette å smelle sammen, og i mangel av en potetmoser brukte jeg kjøttbanker til å mose blandingen av kokte poteter, krabbekjøtt, vårløk og chili godt sammen. Utmerket utløp for oppspart aggresjon der, altså. Det smaker godt med en litt pikant saus til, jeg lagde en salsa og kan anbefale min favorittvariant, som du finner her. Ellers er det, som med reker, viktig å sette fram et fat sitronbåter på bordet. Bonus: De lyser opp i det tiltagende høstmørket. Hint: Det gjør et skummende øl også.

Krabbekaker med chili og vårløk
fritt etter oppskrift i Jamie Magazine
omtrent 16 kaker av kjøttkakestørrelse

500 g poteter
500 g ferdig renset krabbekjøtt
3 vårløk
1/2 chili, uten frø
noen kvaster persille
1 lime (helst øko)
sitronbåter og salsa til servering

Kok potetene i saltet vann til de er møre. Mens potetene koker, river du skallet av limen på en skjærefjøl og legger vårløk, chili og persille oppå og hakker alt sammen til den store gullmedalje. Blandingen skal være ganske fint hakket (se bilde). Når potetene er ferdig kokt, lar du dem renne av og har krabbekjøttet oppi kasserollen med potetene. Mos sammen med en potetmoser eller annet egnet redskap. Tilsett så grønnsaksblandingen, og mos på nytt. Smak til med salt og pepper. Form kaker på størrelse med vanlige kjøttkaker, og ha dem på et fat som får plass i kjøleskapet. Avkjøl kakene så lenge som mulig, minst et par timer, slik at de får en fin skorpe når du skal steke dem.

Du steker kakene ved å varme litt olivenolje i en stekepanne, ha en seks til åtte kaker oppi (avhengig av hvor stor pannen er, de skal ikke skumpe borti hverandre) og steke dem gylne på begge sider på ganske sterk varme. Det tar omtrent 5 minutter per side. Server rykende varme, med sitronbåter til å klemme over og gjerne litt salsa og ruccola som tilbehør. Og en øl. Eller to.

4 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] sa...

Nam, så fantastisk godt ut!

Siri sa...

Ina: Tusen takk, det var snadder!

Anglofilia sa...

Fulgte bloggen din lenge for flere år siden, men datt litt ut av en eller annen grunn. Nå har jeg funnet den igjen, og du godeste hvor du har utviklet konseptet! Bare nyyyter oppskrifter og kommentarer, og det faktum at du er halvt nor'lænning! Nå kommer jeg til å kose meg med oppskriftene dine både titt og ofte. Keep up the good work! ;-))

Siri sa...

Anglofilia: Så hyggelig at du er tilbake!