onsdag 25. juni 2014

Siris feriepesto.

Å komme hjem fra ferie transporterer meg umiddelbart tilbake til barneskolealderen og den sprekkeferdige følelsen man hadde både rett før ferien begynte, men også umiddelbart etter at den var over, rett før skolestart. Alt var mulig, først en nesten uendelig sommerferie og så et nytt skoleår, kvessede blyanter og et par nye t-skjorter - det forundrer meg for øvrig fortsatt hvor annerledes holdningen til kleshandling er blitt på bare de 15 årene (hjelp!) som har gått siden jeg gikk på barneskolen. Nok om det. Dette handler om pesto, og feriefølelse. Og om å gjøre det beste ut av feriekjøkkenet.

Vi har vært ti dager i Dordogne, i det samme huset vi bodde i sist gang, med et par netter på hotell i små, men vakre Beynac og Lalinde. Dette området er et lappeteppe av vakre, men søvnige landsbyer, og lokale spesialiteter inkluderer herligheter som valnøttolje, skogshonning og trøfler. Det er med andre ord ikke et vondt sted å være.
Feriehuset vårt hadde imidlertid undergått en kraftig rengjøringsprosess forut for vårt besøk, noe som så ut til å ha rensket ut kjøkkenskapene fullstendig for alt unødvendig/ufransk utstyr. Jeg lette forgjeves etter både morter, rivjern og kjevle - til gjengjeld lå det sikkert syv ulike vinåpnere i den ene skuffen. Nød lærer imidlertid naken osv., og Siris feriepesto er resultatet av siste dag av ferien, en miks av det som var igjen i kjøleskapet etter utallige markedsekspedisjoner (det er lett å finne et nytt marked hver dag i Dordogne), og en svært sløv kniv. Et voila! som franskmennene sier - le lunch is served.

Siris feriepesto
nok til to rause porsjoner pasta, eller fire mindre
  
ca. 100 g erter (frosne kan brukes, men du må da være ekstra nøye med å la dem renne av etter koking)
mellom 25 og 50 g hard ost, her har jeg brukt en superlativ moden geitost fra Perigord
en stor neve basilikum (la oss si en halv bunt/supermarkedsplante)
en stor neve valnøtter (mellom 30 og 50 g)
ett lite hvitløksfedd
god extra virgin olivenolje (du kommer til å smake den)

Kok erter noen få minuter, la dem renne av og mos dem med gaffel. Tilsett revet ost. Hakk de resterende ingrediensene med en god og stor kniv, poenget her er å hakke alle smakene sammen på et vis. Tilsett hakket til ertemosen, bland godt og tilsett deretter nok olivenolje i en forsiktig strom til du får ønsket konsistens. Jeg stopper gjerne før pestoen blir for tyntflytende til å ha på baguetten.

Ingen kommentarer: