Å bo i England i mai 2012 er litt som å bevege seg rundt i et eneste stort festlokale, enten du er på vei til en faktisk fest eller bare skal på jobb eller ut og kjøpe tørkerull. Det flagges, både med Unions Jacks og Georgskors, og her er det ingen åpenbar regel som tilsier at flagget må ned ved solnedgang. Det er hengt opp girlandere i rødt, hvitt og blått (for det er jo også de britiske fargene) på kryss og tvers over gågater og inngangspartier så vel som over hylleradene på super'n. Du kan kjøpe kjøkkenhåndklær med mer eller mindre naturtro gjengivelser av monarken, og whiskyglass til et par tusen kroner stykket med graverte Welsh Corgi, dronning Elizabeths favoritthunder, produsert av ærverdige Asprey.
Festfeber i anledning diamantjubileet herjer med andre ord landet.
I den anledning, som jeg nevnte i forrige innlegg, er det på sin plass at jeg også bidrar til britisk feststemning gjennom bloggen, særlig siden jeg faktisk kommer til å være i Frankrike, av alle steder, på selve diamantjubileumsdagen (offisiell fridag, naturally). Jeg har kalt denne britiske hyllesten [bare britisk], og den skulle egentlig ha startet med curry, dette særbritiske fenomenet som allikevel ikke er britiske i det hele tatt, men når vi først skal være gærne og feire, så hvorfor ikke starte med dessert?
Fra tid til annen har Brendan og jeg noe opphetede diskusjoner om privatskole versus offentlig skole, da vi kommer fra henholdsvis den ene og den andre bakgrunnen. Jeg skal ikke gå inn i detaljer, men vi har vel kommet frem til at begge typer skolegang har sine fordeler og bakdeler; we agree to disagree som britene sier. Eton er selvfølgelig erkeeksempelet på privat, britisk skolegang, og Eton mess er en dessert som har sitt opphav der, i forbindelse med en cricketturnering med et annet eksemplar av arten, Winchester College. Det er rett og slett marengs, jordbær og krem i skjønn forening, og om du ikke kjenner til privatskoler gjennom andre kanaler, gir denne sommerlige godsaken dem i det minste et godt rykte. Så kan du lese om "the wall game" og lure på hva i all verden det er de driver med når de ikke utdanner statsministere og spiser jordbær med litt mer enn fløte på.
PS: Den britiske jordbærsesongen er i gang, men jeg er klar over at dette ikke er tilfelle i Norge enda. Jeg ville imidlertid gjerne få dele Eton mess med dere før diamantjubileet og 17. mai, da det er en dessert som tar stresset ut av feiringen (alle komponentene kan tilberedes på forhånd), og den er virkelig fantastisk god. Har du norske jordbær i fryseren fra i fjor, er det ingenting i veien for å bruke dem, kanskje ikke til pynt, men tinet til pureen og i biter iblandet kremen og marengsen tror jeg resultatet vil bli utmerket. Har du ikke norske bær på lur, bør du vente til jordbærsesongen er i gang, eller så kan du selvsagt ta sjansen med spanske eksemplarer hvis du vil lage Eton mess til nasjonaldagen.
Eton mess
6 porsjoner
fra Delia Smith
175 g sukker
3 store eggehviter (dette utgjør omtrent 85 g eggehvite)
450 g jordbær, renset
1 toppet ss melis
570 ml kremfløte
Forvarm ovnen til 150 grader, og lag klar to bakeplater med bakepapir. Først lager du små marengs: Mål opp sukkeret så det er klart. Pisk eggehvitene til du kan lage myke topper i dem. Mens mikseren går tilsetter du sukkeret én spiseskje om gangen, til alt sukkeret er innarbeidet. Bruk en spiseskje til å ploppe marengs på bakepapiret på bakeplatene, sett bakeplatene i ovnen, senk temperaturen til 140 grader og stek marengsene i 1 time. Skru av ovnen og la marengsene stå inne til ovnen er kald (du kan med andre ord lage marengsen dagen før du har tenkt å servere Eton mess).
Skjær halvparten av jordbærene i biter, og kjør dem i en kjøkkenmaskin med melis til du har en jevn puré. Delia foreslår å bruke en sil til å fjerne jordbærfrø fra pureen, jeg syns det blir mye oppvask og har ingenting imot et frø eller ti. Dette er med andre ord en smakssak.
Visp kremfløten til du har en krem med myk konsistens, og skjær resten av jordbærene i biter også (la noen være hele til pynt). Du er nå klar til å sette sammen desserten: Knus marengsene lett med fingrene, ha dem i en stor bolle. Tilsett hakkede jordbær og kremen, og vend forsiktig om for å blande det sammen. Tilsett så størsteparten av jordbærpureen, og vend inn så du får en fin marmoreringseffekt (la litt puré være igjen til pynt). Velg om du vil servere i bollen du har brukt til nå, eller en serveringsskål, ringle over resten av pureen og pynt med noen hele jordbær til slutt. Server.
4 kommentarer:
Åh, det fristet å prøve til 17. mai! Eller kanskje en annen festlig anledning snart :)
Elisabeth: Jeg stemmer for! Alltid fint med litt britisk i hverdagen.
Ser knallgodt ut!
Reminiscence: Tusen takk, verdt å prøve!
Legg inn en kommentar