torsdag 10. mai 2012

Rabarbrapai fylt med hjemmelaget vaniljekrem.

Mamma pleier å bake rabarbrapai til bursdagen sin hvert år. Bursdagen faller midt i mai, og er dermed hendig plassert midt i den norske rabarbrasesongen. Sammen med hvitløksspekket lammelår blir det en skikkelig vårfest, som regel avholdt i plaskende regnvær i kolonihagen.
Paien har hatt forskjellige forkledninger opp gjennom årene. Den har blant annet blitt satt på bordet under en dyne av marengs, med en dryss av smuler på toppen, og dekket med et intrikat gitter av sukkerstrødde deigstrimler.

Paien jeg har laget her, er helt naken. Men den holder varmen med en sjenerøs mengde hjemmelaget vaniljekrem, funnet på Inas fine blogg, [kjøkkentjeneste]. Den hjemmelagde kremen gjør denne paien litt mer omstendelig å lage, men synet av små, lubne vaniljefrø i paien vil glede enhver matglad bursdagsgjest, og smaken er uforlignelig, som de eldre damene i hagen ville ha sagt.

Det blir litt kaker her på bloggen fremover, denne typiske norske er dedisert til min kjære mor, men Storbritannia feirer som kjent et kanskje enda større jubileum i år (i tillegg til sommer-OL, selvsagt): diamantjubileet til dronning Elizabeth. I den forbindelse skal vi feire på britisk maner på bloggen, jeg må bare få installert det nye tilbehøret til Kenwood-kjøkkenmaskinen først. Og få kjøpt inn Pimms. Stikkordene er: jordbær, te og stive lillefingre. Men først blir det curry. Brendan gleder seg allerede.

Rabarbrapai fylt med hjemmelaget vaniljekrem
med takk til Dan Lepard, klikk.no og [kjøkkentjeneste]!

Paiskall:
250 g hvetemel
50 g melis
en klype salt
150 g smør, kaldt men ikke steinhardt
2 eggeplommer
15 ml iskaldt vann (dette er omtrent en spiseskje)

Du lager paideigen ved å blande mel, melis og salt i en bolle, og så dele smøret i små biter og gni det inn, til du har en bolle full av små smuler. Tilsett så eggeplommer og vann, og arbeid deigen sammen til en jevn masse. Finn fram litt plastfolie, form deigen til en flat pakke og pakk den inn i plastfolien. Legg i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Hjemmelaget vaniljekrem:
2,5 dl fløte
2,5 dl helmelk
En vaniljestang
4 eggeplommer
100 g sukker
45 g maisenna

Mens deigen er i kjøleskapet, lager du vaniljekremen. Ha fløte og melk i en middels stor kasserolle, og varm opp til kokepunktet. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha både frø og stang oppi kasserollen med melkeblandingen. La det syde mens du lager eggedosis av eggeplommer og sukker. (Eggedosistesten: når du kan skrive navnet ditt med eggedosis uten at det forsvinner før du har "skrevet" siste bokstav, er eggedosisen klar.) Mens mikseren går tilsetter du maisenna, og kjører til den er rørt inn. Ha to øser med melkeblandingen i bollen med eggedosis, vend inn og ha deretter alt tilbake i kasserollen. Slik unngår du å lage eggerøre av den fine vaniljekremen din. Varm opp på svak varme, ikke la det koke, til kremen tykner. Ta av platen, og la kremen avkjøles med vaniljestangen oppi. Fisk stangen ut når du skal bruke kremen.

Fyll:
1 kg rabarbra
1 ss potetmel
3 dl sukker
3 dl vaniljekrem, oppskrift ovenfor

Skjær rabarbraen i korte stykker (2 til 3 cm lange). Ha i en bolle, strø over potetmel og sukker, og bland godt. Dersom du gjør dette en stund i forveien, vil du se at det kommer mye vann ut av rabarbraen. Hell av dette før du har rabarbraen oppi paiskallet, så unngår du at paien blir for bløt.

Monter paien: Forvarm ovnen til 180 grader, og forstek paiskallet i omtrent 25 minutter med folie, tørkede erter eller ris oppi. Ta ut folie/erter/ris, senk temperaturen til 170 grader og stek videre i 10 minutter til. Ta paien ut av ovnen, skru opp temperaturen til 180 grader igjen og fyll paiskallet først med vaniljekrem, og så med rabarbra. Blir det fullt i skallet, trenger du ikke å bruke alt (rester passer ypperlig f.eks. på havregrøt), men du kan også dytte rabarbraen nedi kremen for å få plass til mest mulig. Stek paien i 30 til 40 minutter. Like god varm som kald, bursdag eller hverdag. 

11 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg, Siri!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Maria sa...

Ett ord, Siri: vakkert!

Maria :)

Siri sa...

Magne: Takk du!
Maria: Nåå, tusen takk! Rabarbraen er i grunnen et veldig takknemlig fotomotiv :)

ElisesBakery sa...

Så nydelig ut :-)

Anonym sa...

Denne skal testes ut :D

Anonym sa...

Ser knallgodt ut! Bare lurer på en ting (håper dette ikke er å banne i kjerka altså): kan den fryses? Så slipper jeg å stå dagen før med baking når jeg helst har tusen andre ting jeg må gjøre?

Siri sa...

ElisesBakery: Den skuffer ikke!
Anonym 1: Fortell hvordan det gikk!
Anonym 2: Hmm, det beste er antakelig å lage deigen på forhånd, og så oppbevare den i kjøleskapet (der vil den stå seg i flere dager) til du trenger den. Fyllet tåler også noen dager i kjøleskap, antakeligvis kremen også. Hver for seg vil jeg tro at komponentene kan bo i kjøleskapet en tre dagers tid, så er det bare å forsteke, montere og ferdigsteke dagen den skal nytes! Paier er ikke det enkleste å lage i forveien, dessverre. Lykke til!

Astrid sa...

Digg! Gleder meg til rabarbraen kommer i butikkene. Mon tro om den allerede har kommet?

Også Pimms da! En stor sommerfavoritt!

Siri sa...

Astrid: Mamma kan i hvert fall fortelle at rabarbraen er i full gang med stilkproduksjonen i Oslo. Du har jo hage, en rabarbraplante er vel et must? :) Pimms er tingen. Kunne tenke meg et glass i dette nu.

Anonym sa...

Denne oppskriften ser deilig ut og bare må testes! Hvor stor var paiformen du brukte til denne oppskriften? (cm i diameter..)


Siri sa...

Anonym: Beklager treigt svar! Paiformen min mener jeg er 26 cm i diameter.