Det finnes mye pen mat. Fruktterter, kanelsnurrer, et skikkelig vellastet smørbrød med sprø skorpe (helst på dansk manér, med tjukke skiver leverpostei og lysegrønn sylteagurk), en salat pyntet med spiselige blomster og hele pakka. Så har du mindre pen mat. Den er ofte enda bedre. Lasagne. Spagetti bolognese. Rømmegrøt. Risgrøt. Enhver grøt, egentlig. Og risotto. Utseendet kan også bedra, f.eks. når det kommer til boller. De kan se svært så innbydende ut, helt til du tar en bit og finner ut at den er knusktørr. Eller fersken, duggfrisk og uimotståelig, som viser seg å smake oransje papp.
Pinnebrød har ikke utseendet med seg, særlig ikke hvis du har gitt det en skikkelig omgang i flammene. Det er vanskelig (for denne bloggeren) å få en perfekt snurr på brødet rundt pinnen, og når deigen først sitter der, kan du med én gang gi opp å prøve å "style" den. Den sitter der den sitter, som rumpa. (Hæ?)
Høstferien i England var ikke-eksisterende, og dermed måtte første høstferiehelg på norsk jord på opptil flere år, feires slik den bør: Fjelltur, fyr i peisen, pinnebrød og et glass vin. (Jeg vil gjerne få påpeke at på selveste Maaemo serverer de brød som en egen rett. Så pinnebrød til middag, med vin = helt legitimt.)
De fleste kan sikkert pinnebrødoppskriften sin i hodet, men for oss som ikke har tatt turen opp på fjellet på lenge, finner du den her, med noen bonusbilder fra Filefjell på kjøpet. God høstferie!
Pinnebrød
omtrent ti store pinnebrød
7,5 til 8 dl lunkent vann
en pakke gjær, fersk eller tørr
1 ss salt
1 ss sukker
2 ss olje (jeg brukte raps, men ta det du har på hytta, eller erstatt med lik mengde smeltet smør)
omtrent 1 kg hvetemel
Rør gjæren ut i det lunkne vannet i en bakebolle, og ha oppi salt, sukker, olje og så mye mel at du får en deig du enkelt kan elte. Elt i vei, så lenge du gidder, og dekk så deigen med plast og la den heve i omtrent en time. Vi satte den oppå peisen, et fortreffelig, og nesten for varmt, hevested. Du kan også la deigen heve i en plastpose som du tar med deg i sekken, dersom pinnebrødene skal være med på tur. Vi stekte våre i hyttepeisen. Spikk noen fine, litt lange pinner, fjern all bark der du skal tvinne pinnebrøddeigen (resten av pinnen kan det godt være bark på). Stek pinnebrødene til de har fått farge (og kanskje blitt lettere svidd), bank på dem og lytt etter en hul lyd som et tegn på at de er gjennomstekt. Vær forberedt på at dette kan ta lenger tid enn du tror. Nyt pinnebrødene nystekte, f.eks. med en tallerken god spekemat til.
4 kommentarer:
Så fine bilder! Jeg fikk skikkelig fjell-lengsel!
Ina: Det var utrolig deilig med en fjelltur nå, trengte den! Også er det ualminnelig pent på Filefjell, da!
Takk for oppskriften på pinnebrød. Den ga oss inspirasjon til å lage pinnebrød video http://youtu.be/CB8YpHGGbVU
Hilsen oss fra
Minituren Friluftsliv for barn
http://minituren.blogspot.no/
Øyvind Sakshaug: Fin video! Takk for hyggelig kommentar.
Legg inn en kommentar