mandag 11. februar 2013

Guacamole + verdens enkleste hjemmelagde tortillachips.

Vel framme i Australia, omtrent jetlag-fri og med begynnelsen av brun-, eller kanskje heller rosafarge på kroppen, og sannheten er denne: Jeg har ikke lyst til å lage mat.
Forut for turen planla jeg i detalj hvilke råvarer som ville være i sesong her nede og hva jeg skulle lage med dem, hvordan jeg skulle løse de umiddelbare problemene som alltid melder seg på et ukjent kjøkken, og hva Brendan sikkert ville ha lyst på av våre felles greatest hits. Jeg hadde en plan, opplegget var spikra, saken var biff.
Men så var den ikke det allikevel.

For når man plutselig går fra minus 20 og stiv kuling til pluss 30 og tropisk fønvind, da er det underlig lite som frister med å svette over stekeovnen. Da har man lyst til å iføre seg svært tynne plagg, stikke føttene i et par flipp-flopper og rett og slett ta inn over seg at man er nesten naken, ute, midt i februar.
Derfor blir første oppskrift fra Australia noe som tar nøyaktig ti minutter å smelle, eller heller mose, sammen, og som ikke krever verken stekeovn eller kokeplate (det vil si, guacamolen krever ingen varmebehandling, men hvis du vil lage tortillachipsene, krever de en hurtig omgang i stekepannen).

Dette er guacamole med litt å tygge på, du moser den med gaffel og får dermed det de mer trendy matmenneskene kanskje ville kalt et "rustikt" utseende. Personlig syns jeg det er ti ganger mer tilfredsstillende å faktisk spise guacamole, ikke bare slurpe den i seg som en hvilken som helst rømmedipp. Liker du imidlertid en jevn guacamole, er det ingenting i veien for å bruke stavmikseren på den.
Tortillachipsene lager du rett og slett ved å steke et par tortillaer lett i to spiseskjeer olje (jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg er livredd frityrsteking ... et svakhetstegn i en matblogger, muligens?), det tar toppen fem minutter å gjøre et par myke butikkjøpte tortillaer om til sprø triangler, som er det perfekte bestikk til både guacamole og de bitene av tacoen som alltid faller tilbake på tallerknen.
Til slutt et Australia-postkort, til illustrasjon av min nåværende, noe tilbakelente sinnstilstand.

Guacamole
oppskrift inspirert av Bent Stiansen

2 avokadoer
1 halv rødløk
Én plommetomat eller to mindre tomater
1 fedd hvitløk
1 ts chilli, hakket, eller tilsvarende tørkede chilliflak
2 ss rømme
hakket koriander etter smak (kan også erstattes av flatbladet persille)
saften av en lime
salt og nykvernet pepper

Skrell avokadoene og ta ut steinen. Skjær dem i mindre biter. Hakk rødløk, plommetomat, hvitløk og chili ganske fint. Ha alt i en passelig bolle, tilsett rømmen og mos alt sammen til du har ønsket konsistens. Jeg liker  at det er en del biter igjen av avokadoen, men dette er helt opp til deg. Skvis limesaften oppi bollen, tilsett hakket koriander og smak til med salt og pepper (hvis nødvendig. Jeg syns smakene ofte er nok i seg selv i guacamole).

Verdens enkleste tortillachips
Det er enkelt å doble oppskriften hvis du har mange munner å mette

2 ss solsikkeolje
2 maistortillaer
havsalt

Varm oljen i en stekepanne over ganske sterk varme, skjær tortillaene mindre triangler (som om du skulle skjære opp en pizza). Når oljen er varm, har du så mange triangler du får plass til i ett lag i stekepannen, oppi. Det tar kun noen minutter å brune dem, så pass på og snu dem når de har fått en gyllen farge og brune flekker på den ene siden. Stek videre til den andre siden også er blitt gylden, og trianglene har blitt sprø. Legg ut noen ark tørkerull på kjøkkenbenken og la chipsene renne av på disse. Kvern eller strø over litt havsalt mens de fortsatt er varme. Fortsett med resten av trianglene, og server.
4 kommentarer:

fam gab sa...

Så bra at jeg fant veien inn hit - flott blogg!
Kos deg med flott ferie!
Hilsen fra Oslo, med lett snø og -2 grader

Siri sa...

fam gab: Tusen takk for kjempekoselig kommentar! Her koser vi oss, håper vinter-Oslo ikke er så aller verst!

AC sa...

Hei Siri!
Må bare si at det overhodet IKKE er et svakhetstegn å være redd for frityrsteking: Det er jeg også. Vi blir bare mer kreative av det ;-)

Skal så absolutt teste tortillachipsen din. Det virker jo bare superenkelt...
AC:-)

Siri sa...

Anne Cathrine: Godt å høre at jeg ikke er alene! Kreativiteten lenge leve!