søndag 17. februar 2013

Smoothie med mango og lime.

Det bugner av mango i Queensland. Sesongen begynner å dra seg mot slutten, og nå er frukten både billig og så moden at du kan lukte pickup-ene som står og selger langs stranden, på lang avstand. Jeg er blitt behørig bitt av mangomanien, og det er sjelden en frokost uten et lite mango-pinnsvin til hver av oss på bordet. 
 Som med det meste av frukt i sesong, er mangoen aller best helt alene, og man bør nesten være alene selv også ... stikkordet er "saftig", og det gjelder både hender, overarmer og i grunnen resten av overkroppen også. Og muligens andre personer i umiddelbar nærhet. Men det er verdt hver klissete dråpe.
Det er en liten kafé langs strandpromenaden her som selger god kaffe, tjukke skiver bananbrød og akkurat nå, en mangosmoothie. Det er helt klart en feriesmoothie, basert som den er på iskrem i tillegg til mango og pasjonsfrukt, og det er noe eget med å kjøpe et digert plastglass med sugerør og sette seg på en benk, slurpe smoothie, skue ut over Stillehavet og klø iherdig på myggstikkene sine (myggstikk! I februar!). Men man kan ikke spise iskrem til frokost hver dag, og derfor har jeg klekket ut en yogurtbasert variant av den nye favorittdrikken min, med lime i stedet for pasjonsfrukt.
 Iskrem i smoothie er godt, men skjuler faktisk litt av den fantastiske mangosmaken. Yogurt naturell spiller en bedre birolle til frukten, syns jeg, og får fram sødmen i en tropisk frukt som mango. Smak imidlertid på smoothien før du serverer, for mindre modne mangoer er ikke alltid like søte. Dersom du syns smoothien kunne vært litt søtere, er det ingen ting i veien for å røre inn en teskje honning eller lønnesirup, for eksempel. Du kan alternativt bruke en søtet yogurt, som vaniljeyogurt. Jeg har også brukt en liten mengde yogurt her, som gir en litt mer tyntflytende konsistens, for virkelig å få fram mangosmaken. Det er ikke noe i veien for å øke mengden yogurt til f.eks. 4 dl i stedet for 3, smoothien får bare en mildere smak av mango. Prøv deg fram, og fortell meg om resultatet!

Til slutt noen flere postkort fra down under, Brendan som spiser fish & chips ved Stillehavet, stranden her i Hervey Bay og til slutt, enda et eksemplar av min nye favorittart, fullstendig avslappet.Smoothie med mango og lime
2 til 3 porsjoner, gir omtrent en halv liter smoothie

1 mango (du kan også bruke frosne mangobiter du får kjøpt i pose, bruk omtrent 300 g)
1 lime
3 dl kjøleskapskald yogurt naturell

Del mangoen i fire biter, ved å føre kniven så nærme inn til steinen som mulig. Det enkleste er å lage "pinnsvin", dvs. å skjære et rutemønster i fruktkjøttet til hver bit, dytte fruktkjøttet opp fra skallsiden og så skjære løs terningene fra skallet (se bilde nr. 3 ovenfra). Ha mangoterningene i en blender.
Del limen i to halvdeler, og skvis saften av den ene halvdelen oppi blenderen med mango i. Tilsett yogurt naturell og kjør alt til en jevn blanding.
Hell smoothien i serveringsglass, og skjær den gjenværende halvdelen av lime i båter eller skiver og bruk den til å garnere glassene.

Ingen kommentarer: