mandag 27. juni 2011

Stikkelsbærpuré med vispet krem (gooseberry fool).

Her vinner engelskmennene navnekonkurransen overlegent: På bildet nedenfor ser du gooseberry fool. Stikkelsbær (gooseberries) er ikke det eneste du kan lage en fool med, de fleste bær og mange typer frukt funker utmerket, men stikkelsbær er klassikeren her på berget, og det er jammen en genial måte å bruke disse rare, litt hårete og ganske livsfarlige bærene på. (Å plukke dem er litt som å be om bank. I hvert fall hvis man er klumsete på samme nivå som undertegnede.) Ordboken foreslår å oversette fool med grøt, altså stikkelsbærgrøt. Men halve poenget med en fool er at bærpureen/grøten vendes inn i vispet krem (obs! ingen stivpisking tillatt), slik at konsistensen blir noe helt annet. Hvis grøt er silkemykt og vispet krem er luftig, får du følelsen av å spise en mousse med superkrefter, tilslørte bondepiker 2.0 (minus brødraspet), en dessert som er så mye mer enn kremfløte og stikkelsbær i et glass. Og det aller beste: Minus avkjøling tar tilberedningen av denne artigheten under 10 minutter. Ikke dumt i sommervarmen, med andre ord. 
Her spiller hylleblomstsaften en ganske viktig rolle, på tross av den relativt beskjedne mengden, så om du kan få tak i en skikkelig god flaske, er det så absolutt verdt investeringen. Enda bedre er det selvsagt å lage saft selv, men mange norske gårdsbutikker selger hylleblomstsaft, så det kan være en idé å sjekke litt rundt før du drar rett til Ikea og handler (her i England er Belvoir et supert, kortreist valg som er rimelig lett å få tak i).

Stikkelsbærpuré med vispet krem (gooseberry fool)
fra Sarah Raven's Garden Cookbook av Sarah Raven
4 porsjoner


450 g stikkelsbær
175 g sukker
2 ss hylleblomstsaft
275 ml kremfløte

Rens stikkelsbærene og ha dem i en liten kasserolle med sukker og hylleblomstsaft. Kok opp, og la det putre til bærene er myke. Mos bærene med en gaffel eller press blandingen gjennom en sil dersom du ønsker en jevnere puré. Avkjøl. Visp fløten (ikke stivpisk) og vend deretter bærpureen i kremen med lett hånd. Alternativt kan du, for utseendets skyld, legge krem og puré lag på lag i porsjonsglass eller en serveringsbolle. Sett i kjøleskapet til desserten skal serveres.
Ingen kommentarer: