torsdag 15. desember 2011

Advent i Helsinki.

Det var ikke et snøfnugg i sikte, heller en isnende vind som blåste rett fra Lappland, men hva gjør vel det når man har gode venner, rykende glögi og rugkaker fylt med risengrynsgrøt å varme seg på? En førjulshelg i den finske hovedstaden kan anbefales, og jeg er ikke dårligere enn at jeg har laget en aldri så liten matglad liste over steder som jeg syns er verdt et besøk dersom du tilfeldigvis befinner deg i Helsinki og, som meg, liker å spise. I tilfeldig rekkefølge:

Mat-/delikatessebutikk med mye økologisk, egen ferskvaredisk, brødutsalg og finske spesialiteter som karjalanpiirakka (øverste bilde) og leipäjuusto (ost laget på råmelk). Tre utsalg i Helsinki.

Restaurant som tilbyr finsk tapas, sapas. Vi fikk blant annet smake på pølser med vodka- og sennepssaus, en type piroger laget på rug og fylt med kålrot, sild servert med syltet rødløk, rødbetesalat med finskprodusert geitost og råmelksost krydret med oregano. Det ligger en delikatessebutikk med de samme eierne vegg i vegg.

Dette er en nabolagskafé som også har sjenkebevilling, store salater og skikkelig god atmosfære. Jeg har ikke prøvd kaffen, men vi spiste noen svært sjenerøse salater og tittet på mennesker av hjertens lyst. Innimellom skal det ikke mer til.

Kaffebar med kaffe fra eget brenneri, serverer espressobaserte drikker samt sifongbrygget kaffe. Lunsjmenyen varierer daglig, og du kan velge blant både smørbrød og varmretter (finnene er glade i varm lunsj). Du finner en annen kaffebar fra de samme eierne, kalt Torrefazione, på Alexandergatan. Fratello ligger inne i et nyåpnet kjøpesenter, Kluuvi, og i kjelleren der finner du:

Dette er en mathall med egen steinovn der de baker brød, blant annet flere særegne finske varianter. De har også kafé der du kan kjøpe varm lunsj. De selger alle mulige finske spesialiteter, og det eneste problemet for en stakkars nordmann er at alle skilt kun er på finsk (som regel vil du se at skilt/menyer viser både finsk og svensk), dette gjelder også hjemmesiden jeg lenker til ovenfor.

Er du i Helsinki i førjulstiden, kan jeg også anbefale julemarkedet på Senatsplassen (nedenfor Helsinki-katedralen), der du får kjøpe både finske kulinariske spesialiteter og fine håndlagde saker. Julestemningen er gratis.

PS: Jeg er klar over at denne lille nettsiden har blitt mer reiseblogg enn matblogg i det siste, men frykt ikke. Jeg er straks tilbake med noe skikkelig førjulsgodt, og skribler og kokkelerer til og med direkte fra gamlelandet! Stay tuned, med andre ord.

5 kommentarer:

Liza sa...

Mmmmmmm karelskepiroger, det er lengesiden jeg har spist, husker jeg fikk dem servert varme med sprøskorpe og med eggesmør. Det ser ut som finnene har det som oss i norge også, snart jul og fremdeles ikke snø.
Ha en fin dag
Liza

haihi sa...

Wow, utrolig fine bilder! you've got some talent girrrrrl! Helsinki by burde definitivt be deg om å ta markedsföringsbilder for dem. stor klem

Siri sa...

Liza: De karelske pirogene er kjempegode, det er liksom ikke logisk at innbakt risengrynsgrøt skal fungere, men det gjør det!
Anna: Når du blir Talent Manager kan du jo skaffe meg en jobb ;)

ceciliemo sa...

Så fine bilder fra jul i Helsinki! Jeg har postet to av bildene dine på Pinterest, håper det er ok.

http://pinterest.com/ceciliemo/

Hilsen Cecilie

Siri sa...

Cecilie: Det er bare hyggelig! Jeg er også på Pinterest, men har ikke helt fått satt meg inn i det / fått dreisen på det enda ...