tirsdag 28. august 2012

Enkel bjørnebærsorbet.

Mammas hus i Fredrikstad er en slangers paradis. Epleslang, blåbærslang, bjørnebærslang: Det er rene frimarkedet. Opphavet til bonanzaen er en liten flekk offentlig tomt vegg i vegg med mammas hagegjerde, og her vet både ekorn, duer og min kjære mor at det er litt av hvert å hente. Hurra for biologisk mangfold i forstaden! 
Akkurat nå er bjørnebærkrattet på sitt mest fruktbare, og naboene har begynt å dukke opp til stadighet for å "kikke". Det minner meg om England og vandringer langs overraskende langstrakte åkrer kantet med hedgerows tunge av bær. Akkurat som i Norge, vet også engelske fugler og ekorn at her er det mye å hente, og engelskmenn er faktisk så høflige at de alltid lar det være igjen noe til dyrene - but of course. Jeg savner dem allerede, disse trivelige typene. (Engelskmennene, altså. Men den engelske faunaen også.)
Denne sorbeten er perfekt for alle (som meg) som tror man trenger en iskremmaskin for å lage gode, frosne desserter. Hendig nok strekker den seg også til kun tre ingredienser, og når det kommer til bærtypen, tror jeg du enkelt kan eksperimentere med f.eks. bringebær, blåbær og mitt neste sorbetprosjekt, solbær. Kefiren gir en litt syrlig undertone og en kremete konsistens, med minst mulig anstrengelse. Jeg kan for øyeblikket ikke tenke meg en friskere avslutning på sommeren, eller en bedre måte å forberede de bærløse månedene i vinter på.

Enkel bjørnebærsorbet
fra Taste of Home
1 liter sorbet

9 dl til 1 l bjørnebær, friske eller frosne
5 dl sukker
5 dl kefir

Kjør bjørnebær og sukker i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser til puré. Bruk en sil til å sile pureen fri for frø. Rør kefiren inn i pureen, ha i en passende form eller boks, og sett sorbeten i fryseren én time. Rør godt, og frys videre i to timer. Rett før servering kjører du sorbeten på nytt i kjøkkenmaskin eller med stavmikser i to til tre minutter, til den er kremet og fin.

2 kommentarer:

hjemmelaga sa...

Mmmm, denne skal testes ut som dessert på neste middagsklubb med våre venner. Da er det en selvfølge å servere dessert. Vi voksne vil ha litt variasjon innimellom(brownies, is og fruktsalat er godt altså, men...)Og så har du en inspirerende matblogg, har latt meg inspirere av deg flere ganger gjennom et par år.

Siri sa...

hjemmelaga: Så trivelig å høre! Lykke til med sorbetlaging!