Det har vært vanskelig å velge mellom to søte ting å dele denne uka, for å markere at jeg straks setter meg og flyskrekken min på en A380 til Sydney, Australia: Lamingtons, australske godbiter (bokstavelig talt) overtrukket med smeltet sjokolade rullet i kokos, eller denne pavlovaen. Pavlovaen gikk seirende ut til slutt, både fordi den er fantastisk god og fordi den er superaktuell: Appelsiner og pasjonsfrukt er begge frukter på sitt beste akkurat nå, midt på vinteren. Tilfeldig? Neppe. Det er nå man trenger en smak av solskinn aller mest.
En stakkars nordmann kan dermed ha mange gode grunner til å reise til Australia midt på vinteren, og jeg reiser for å a) besøke min kjære, b) få litt sårt tiltrengt farge på kroppen, c) handle på Donna Hay, d) se landet Nicolas Rothwell skriver så fantastisk vakkert om, og e) gi koalabjørner og kenguruer noen norske klemmer. Brendan får sikkert en, han også.
Som forberedelse til solskinnsferie burde jeg selvsagt ha bikiniformen i bakhodet ... Men alle som drar på ferie til varmere strøk kun fire små uker etter jul, bør vel strengt tatt ikke utsette kroppen for et såpass kraftig hardkjør når årene er på sitt mest forkalkede. Derfor har jeg en annen tilnærming, som også henger sammen med det mye omtalte nyttårsforsettet mitt om å gjøre noe hyggelig hver dag: Jeg forbereder meg til fire uker i Australia med å lese bøker om landet og forsøke meg på noen av spesialitetene deres. Mye bedre enn jogging i minus 13. Kremt.
Pavlovaens opphav er litt omdiskutert, men Pavlova skal visstnok ha vært en russisk ballettdanserinne på besøk i Australia og New Zealand på begynnelsen av 1900-tallet. Denne desserten skal ha blitt laget til ære for henne, enten av en kokk i Wellington på New Zealand eller Perth i Australia. Eller kanskje av noen helt andre. Det er i hvert fall rimelig sikkert at desserten stammer fra ett av de to landene, og det er nærme nok for meg, selv om man strengt tatt ikke trenger noen unnskyldning for å lage pavlova. Men om du skulle trenge en, er morsdagen 10. februar, valentinsdagen 14. februar og bursdagen min 12. mars. Ha.
Pavlova med pasjonsfrukt og appelsin-curd
inspirert av oppskrift på tesco.com
8 porsjoner
6 eggehviter (du bruker eggeplommene i appelsin-curden)
en klype salt
350 g sukker
3,5 dl kremfløte
7 ss appelsin-curd (oppskrift nedenfor)
saft og revet skall av 1 lime
8 pasjonsfrukter
Appelsin-curd
6 eggeplommer (skilt fra eggehvitene du brukte i pavlovaen)
3,5 dl nypresset appelsinsaft (jeg brukte 3 appelsiner)
6 ss sukker
2 ts finrevet appelsinskall (bruker du øko-appelsiner, slipper du den bismaken som voksen på "vanlige" appelsiner kan gi. Jeg brukte 1 appelsin på å få 2 ts skall)
4 ss kaldt smør, delt i åtte terninger (omtrent 60 g)
Forvarm ovnen til 120 grader. Pisk eggehvitene med en klype salt til de blir stive, og tilsett så sukkeret gradvis mens du fortsetter å piske. Når alt sukkeret er tilsatt, pisker du videre til blandingen er tykk og stiv, omtrent 5 minutter. Ha et bakepapir på en bakeplate og tegn opp en sirkel med en diameter på omtrent 26 cm, med en blyant. Ha marengsen inni sirkelen på bakepapiret, stryk den litt utover og lag en fordypning midt i den. Stek marengsen i 2 timer, og skru så av ovnen og la marengsen stå inni til den er kald.
Lag appelsin-curden mens marengsen steker (eller opptil flere dager i forveien). Ha appelsinsaften i en kasserolle og kok den inn til du har omtrent 1,1 dl igjen (bruk et målebeger til å måle innholdet i kasserollen med jevne mellomrom). For meg tok innkokingen omtrent 30 minutter. Avkjøl saften litt.
Ha litt vann i en liten kjele og sett den til kok på stekeovnen.
Visp sammen eggeplommer, sukker og revet appelsinskall i en ildfast bolle. Tilsett den innkokte appelsinsaften litt om litt, og visp til den er godt blandet inn. Sett bollen over kasserollen med kokende vann (pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet, da vil eggeplommene bli kokt). Skru ned platen til svak varme, og rør i curden til den tykner. Dette tok meg nesten en halvtime, enda originaloppskriften sa det skulle ta 6 til 7 minutter ... Følg med, med andre ord.
Ta bollen av kasserollen og rør inn smøret. La curden avkjøles helt før du bruker den i pavlovaen. Den vil tykne etter hvert som den avkjøles. Du får curd til overs, og den passer ypperlig på nybakte scones eller på morgenens havregrøt.
Lag ferdig pavlovaen: Ha kremfløte, 7 ss av appelsin-curden, limesaft og innholdet i tre av pasjonsfruktene. Pisk lett til kremen såvidt begynner å bli stiv. Ha fruktkremen oppi fordypningen i den ferdigstekte marengsen. Ta ut innmaten i resten av pasjonsfruktene, og spre den over pavlovaen. Strø over revet limeskall til slutt. Server omgående.
6 kommentarer:
Skryt til deg ;) Veldig fin og inspirerende blogg. Denne palovaen kommer garantert til å bli laget her i huset neste helg. Ingen unnskylding for å bake. Bare at det er helg.
Marte: Takk for skryt! Kos deg med baking i helgen, det er klart man ikke trenger noen annen unnskyldning!
God tur Siri! Ha en superduper vår (eller höst er det visst i Australia)
Stor koala klem fra Anna
Åh! Nam! Denne må lages. God tur Down Under. Hils koalaene fra meg. Et nusselig eksemplar tisset på foten min da jeg var i A for lenge siden. Dyrepasseren sa det var "good luck" for de tisser visst bare en gang om dagen. Ha! Heldige meg.
Astrid: Hehe, har ikke sett en eneste koala enda, men skal rapportere om jeg har like mye flaks dersom jeg skulle komme i kontakt med en!
Anna: Tusen takk :)
Legg inn en kommentar