Første helgen i desember var den store bakehelgen. Mamma er min medsammensvorne, siden det er veldig kjipt å bake med en matblogger - i hvert fall denne - fordi det innebærer så mye slukking av taklyset, børsting av mel, jakt etter perfekte "props" (hjelpes!) og fotografering til maten blir kald. Hun er tross alt nødt til å være like glad i meg når seansen er over. O jul med din glede!
Vi har fast tradisjon for å prøve minst ett nytt slag hver jul, og jeg har faktisk i opptil flere år forsøkt å få Inas eltefrie vørterbrød til å være dette slaget. Imidlertid har universet villet det annerledes, for eksempel ved at butikken var utsolgt for vørterøl, jeg "glemte" å sette deigen på grunn av juleølsmaking (åpenbart universets feil), vi ikke hadde finmalt rugmel i huset ... i år var det sistnevnte problemstilling som meldte seg, men nå hadde det gått såpass mange år siden jeg kjøpte Inas bok, oppdaget vørterbrødoppskriften og bestemte meg for å prøve den til jul at slike småproblemer rett og slett ikke kunne få stå i veien. Sannelig jeg sier dere: Du kan bruke grov sammalt rug i stedet.
PS: Deigen må settes dagen før du planlegger å servere brødet.
Eltefritt vørterbrød
inspirert av Eltefritt brød og himmelske kaker av Ina-Janine Johnsen
400 g hvetemel
100 g sammalt rug, grov
1 ts salt
1/2 ts malt nellik
1/2 ts tørrgjær
50 g rosiner
en 0,33 l flaske vørterøl
0,7 dl mørk sirup
1/2 dl vann
Du trenger også en vanlig brødform.
Rør sammen hvetemel, rugmel, salt, nellik, tørrgjær og rosiner i en stor bakebolle. Bruk et målebeger til å måle opp innholdet i vørterølflasken, sirup og vann - totalt skal du nå ha 4 1/2 dl væske i målebegeret. Pass på å røre alt det våte godt sammen, før du har det i det tørre. Rør sammen til alt er blandet. Dekk til bakebollen og la deigen heve i mellom 12 og 18 timer.
Bruk et bakepapir strødd med mel som underlag, og hvelv den ferdighevede deigen over på dette. Er deigen svært klissete, strør du litt mel oppå den også, før du bretter deigen dobbelt et par ganger. Deretter strekker du den ut til et rektangel like langt som brødformen din. Brett hver langside inn mot midten, og knip sammen der sidene møtes på midten. Snu deigen slik at siden med brettekantene vender ned, og bruk bakepapiret til hjelp for å få deigen over i brødformen. Dekk formen og la deigen heve to timer til.
Brødformen settes inn i kald ovn, som du så setter på 220 grader. Stek brødet i 40 minutter, til det avgir en hul lyd når du banker på det. Brødet skal avkjøles helt før du skjærer i det.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar