lørdag 31. januar 2015

Popkorn-snacks med frø og nøtter.

Det har dukket opp en hamster i leiligheten min. Han var selvfølgelig invitert og er hjertelig velkommen, men det er unektelig underlig å ikke være alene her lenger: Plutselig er det noen som krafser. Eller sandbader. Eller er svært opptatt med å bygge tunneler. Dette er, tro det eller ei, nye takter innenfor disse fire veggene.
Jeg er kun hamsterpasser mens Martins opprinnelige eier er ute på reise - men er svært fristet til å gi ham et annet navn. Martin er liksom for platt for en hamster. Jeg har vurdert Winston, etter statsministeren. Eller kort og godt Gahr. Eller muligens Vlad. Det er så mange muligheter med en hamster.

Dagens innlegg er inspirert av min nyinnflyttede kompanjong, men bør selvsagt ikke gis som føde til hamstere (for mye salt). Som menneskeføde er denne snacks-blandingen derimot ypperlig, særlig med en øl. Det er litt tørkede urter involvert, jeg har brukt rosmarin men du står fritt til å velge din favoritturt. Jeg tror timian ville fungert utmerket. 

Du bør helst lage dette rett før du har tenkt å servere det (total tilberedningstid er ca. et kvarter), da varmt popkorn er, som vi jo alle vet, i en egen liga sammenliknet med kald og kanskje særlig ferdigpoppet. Men dersom tidsklemma har taket på deg, går det selvfølgelig an å erstatte med ferdigpoppet popkorn; bruk i så fall omtrent fem desiliter ferdigpoppet (det er vel omtrent én pose?). Uansett: Det er lørdag, du og hamsteren din har fortjent noe godt. Martin Gahr Churchill (hva tror dere?) har en ostebit i vente. God helg!


Popkorn-snacks med frø og nøtter
2 dl hasselnøtter
1 dl solsikkefrø
1 dl gresskarfrø
olje eller smør
1 ts tørket rosmarin eller andre urter
urtesalt eller havsalt

Forvarm ovnen til 250 grader. Gjør klar en bakeplate med bakepapir.
Varm opp 3 ss olje eller smelt 3 ss smør sammen med de tørkede urtene i en liten kjele. Når du begynner å kjenne duften av urtene, tar du kjelen av varmen og lar den stå med oljen/smøret oppi.
Popp popkornet: Varm olje i et tynt lag i en kjele med lokk. Ha oppi popkornkjernene, legg på lokket og la det poppe til det er ca. 15 sekunder mellom hvert popp. Ta av varmen og la stå.
Når ovnen er varm, har du hasselnøtter og frø på bakeplaten og sprer det godt utover. Sett inn i ovnen, og ikke forlat kjøkkenet. Den høye varmen vil riste særlig frøene veldig kjapt, kanskje så lite som to minutter. Ta ut av ovnen og ha over i en bolle. Tilsett popkornet, og ringle over urteoljen eller -smøret du laget tidligere. Smak til med urte- eller havsalt. Server.

onsdag 7. januar 2015

Chorizo med borlottibønner, spinat og kremost.


Januar har det med å være full av tøffe tak. Slitsomme nyttårsforsetter, kanskje godteri- eller ølstopp, forstoppelse, forråtnelse, skrivesperre ... i tillegg er det midvinters, enten for mye skiføre eller intet føre overhodet - kort sagt: Januar er kanskje den måneden i året alle og enhver kan trenge mest mulig omsorg, både fra en selv og andre. Jeg stemmer for en kosemiddag for å heve stemningen og, om ikke annet, i hvert fall live opp smaksløkene igjen etter alt pinnekjøttet og all riskremen.
Dette var et resultat av et kjøleskapsraid, en operasjon som ofte viser seg å få overraskende vellykkede utfall. I dette tilfellet står og faller det litt på chorizoen - jo sterkere, jo bedre. Du skal kjenne at det er chorizo du spiser, i hvert fall.
Har du noe kremost stående igjen i kjøleskapet etter jula? Denne retten tar villig imot nesten hvilken sort kremost det skal være - poenget er at den smelter og binder hele retten sammen. Det er ikke store mengden heller, men ofte akkurat omtrent så mye som høflige gjester frustrerende nok lar være igjen i esken under julelunsjen. Send dem en takk og kos deg med et varmende måltid som for øvrig passer ypperlig å spise framfor reprise av tredje sesong med Sherlock på Netflix.

Chorizofres med borlottibønner, spinat og kremost
2-3 porsjoner

100 g chorizo
1 ts olje
1 hvitløksfedd
1 kvist rosmarin
2 grillede paprika (på glass)
5 dl kokte borlottibønner (eller hvite bønner)
2 never spinat, vasket
1/2 til 1 ss sherryeddik
1 god ss kremost (jeg brukte Snøfrisk)

Skjær chorizoen i skiver. Ha i en stekepanne med oljen, og stek til chorizoen er blitt pent brunet og har gitt fra seg noe av det fine, oransjerøde fettet i pannen. Skjær hvitløken i tynne skiver og ha i pannen, hakk rosmarinnålene og ha dem også i pannen. La det hele frese et minutt. Skjær de grillede paprikaene i tynne strimler og ha i pannen. Fres enda et minutt, før du tilsetter bønnene og spinaten. Fres til spinaten har kollapset, og tilsett så sherryeddik og kremost. Skru av platen og rør til osten har smeltet og binder det hele sammen som en slags saus. Server rykende varm, gjerne med en god baguette!

søndag 4. januar 2015

Krydret gresskarsuppe med sprøtt bacon.


Hvis man først er nødt til å starte året med en suppe, synes jeg det er på sin plass å gjøre den så fargerik og luksuriøs som mulig. Det er tross alt ikke starten på et nytt år hver dag, så hvorfor ikke feire med noe godt som tilfeldigvis også gir en skikkelig dose grønnsaker og litt gledesspredende bacon?


Det er en grunn til at det ikke figurerer et bilde av selve gresskaret her: Da det ble kjøpt, i november (!), var det et rørende vakkert hokkaido-eksemplar fra Rosnes, majestetisk på sitt vis. Jeg lagde en curry med en snei av det, og så var det plutselig desember og ikke tid til noe videre gresskareksperimentering grunnet småkaker, ribbefett og julebord på en snor. Så kom januar.

Gresskaret hang med (det går an å skjære bort de mer - kremt - alderstegne overflatene), og det gjorde såvidt jeg også. Så da foreslo jeg for gresskaret å koke suppe på det, og resten er oransjerød historie.

Har du også et gresskar som vansmekter i kjøleskapet? Jeg kan nesten ikke tenke meg en bedre måte å både få brukt det opp på og samtidig få en gyllen start på kjøkkenåret. Hei 2015!

PS: Dette er ikke første gang året startes med suppe her på bloggen - ta en kikk på januarsuppene fra 2013 (kremet grønnsakssuppe og kålsuppe) og 2011 (cock-a-leekie).

Krydret gresskarsuppe med sprøtt bacon
inspirert av oppskrift fra The Kitchen Diaries II av Nigel Slater

50 g smør
1 løk
2 hvitløksfedd
900 g til 1 kg gresskar med skall, frø og hele pakka
1 ss korianderfrø
2 ts spisskummenfrø
1 l kyllingkraft (jeg lagde min på buljongterninger)
4 skiver bacon
1 dl creme fraiche eller fløte

Hakk løk og skjær hvitløken i skiver. Smelt smøret i en gryte, tilsett løk og hvitløk og fres til løken er blitt myk. Skrell gresskaret, fjern frø og hinner og skjær kjøttet i store terninger. Ha det oppi sammen med løkblandingen og fres videre til gresskarbitene begynner å bli litt brune i kantene. Imens rister du krydderne i en liten stekepanne. Knus de ristede krydderne i en morter, og la den lille pannen du ristet dem i, stå framme. Tilsett krydderne i gresskarblandingen, la alt frese videre ett minutt. Tilsett så kyllingkraften, kok opp og la det hele putre uten lokk i omtrent tjue minutter, til gresskarbitene er blitt møre. Imens skjærer du baconet i mindre biter og freser dem sprø i den lille panna du ristet krydderne i. La bitene renne av på kjøkkenpapir.
Når gresskarbitene er møre, tar du gryta av plata og kjører suppen jevn med en stavmikser eller i en blender. Sett gryta over varmen igjen og rør inn creme fraiche eller fløte. Smak til med salt og pepper (jeg syntes ikke den trengte noe salt - alt avhenger av hvor salt kraften din er). La suppa nesten koke opp, så har du den i suppeboller og strør noen baconbiter over som topping. Server rykende varm.